Skeletter røber nyt om Blåtands vikinger

I Harald Blåtands vikingehær var både mænd fra Norge og Polen. Skeletter giver ny viden om statens dannelse.

Arkæologerne har ny viden om skeletter, der er fundet på Trelleborg. (Foto: Finn Frandsen)
Arkæologerne har ny viden om skeletter, der er fundet på Trelleborg. (Foto: Finn Frandsen)

48 skeletter fundet på gravpladsen ved Trelleborg på Sjælland kaster et nyt syn på Harald Blåtands vikingehær.

Hidtil har videnskaben troet, at hæren hovedsageligt bestod af indfødte danske soldater, men analyser af skeletterne viser, at mange af soldaterne, måske over halvdelen, var udlændinge.

Bag den overraskende opdagelse står blandt andre arkæologer fra Aarhus Universitet, som har taget prøver af skeletternes tandemalje med en ny metode, strontium isotop analyse.

De afdødes nøjagtige oprindelse siger prøverne ikke noget om, men tidligere fund af våben og keramik omkring Trelleborg tyder på, at mange kom fra Norge eller syd for Østersøen - det nuværende Polen.

Ifølge arkæolog Andres Siegfried Dobat var de fremmede enten en del af en krigselite eller lejesoldater.

- Tilstedeværelsen af fremmede folk er muligvis udtryk for en meget bevidst strategi, som blev anvendt af den politiske elite i vikingetidens Danmark, siger han.

Danmark undergik på den tid store forandringer, og skulle Harald Blåtand have held med at gennemføre dem, var han afhængig af loyale støtter, og dem fandt han lettest i udlandet.

- De fremmede var ikke rullet ind i relationer til slægtsskabet, som ellers prægede vikingesamfundet. Desuden var de ikke underlagt stormændene, som stod i opposition til Harald Blåtand, siger Andres Siegfried Dobat.

Resultaterne bekræfter hypotesen om, at fremmede påvirkede dannelsen af nationalstaten Danmark - ikke kun under Harald Blåtand, men også i de efterfølgende århundreder.

For eksempel omtaler en runesten fra Egå ved Aarhus Ketil den Norske, som muligvis var livvagt for Harald Blåtand. Og ved trelleborgene rundt om i landet har man også fundet keramik af slavisk oprindelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer