Farvel til fisk, hajer og hvaler

Store dele af dyrelivet i verdenshavene er med rekordfart på vej til at uddø, viser ny undersøgelse

Små som store havdyr er truet på deres eksistent takket være, måden menneskene behandler havet. (Foto: AP)
Små som store havdyr er truet på deres eksistent takket være, måden menneskene behandler havet. (Foto: AP)

Fisk, hajer og hvaler er i overhængende fare for at uddø. Og det med en fart, ingen tidligere har forudset.

Mennesket har styret verdenshavene mod en biologisk katastrofe af hidtil uset omfang, skriver den engelsk avis The Guardian og citerer en ny undersøgelse fra International Programme on the State of the Ocean (Ipso).

Masseudryddelse er nu 'uundgåeligt', lyder undersøgelsens dystre konklusion.

- Resultaterne er chokerende. Når vi set på de samlede effekter af, hvad mennesket gør ved havene, viste udfaldet sig at værre langt værre, end nogen af os havde troet, siger Alex Rogers, forskningsdirektør bag undersøgelsen, til The Guardian.

Effekterne vil ses i vor levetid
Det er nødvendigt omgående at få nedbragt det globale CO2-udslip svarende til de mest ambitiøse mål, siger Ipso. Desværre vil det ikke engang forhindre, at verdenshavene bliver alvorligt ramt af klimaforandrinegr midt i dette århundrede, lyder budskabet.

Blandt de hovedskyldige for havenes kritiske tilstand nævnes; overfiskeri, forurening, gødning fra landbruget, forsuring af havene som følge af det voksende globale CO2-udslip - de heraf følgende temperaturstigninger er desuden med til at ødelægge havenes koralrev.

Ifølge ekspertpanelet bag undersøgelsen har de udfordringer, verdenshavene står over for, tidligere i Jordens historie skabt masseudryddelser af andre dyrearter.

- Det er en yderst alvorlig situation. Vi står over for konsekvenser for menneskeheden, der vil få betydning i vores levetid, vores børns og fremtidige generationer, siger Oxford-professor Alex Rogers.

FN's forsøg på at redde verdenshavene er ifølge undersøgelsens forfattere mislykkedes fuldstændigt.