Sådan finder blæksprutten mad i en labyrint

Et forskerhold fra Hebrew University of Jerusalem har vist, at blæksprutter kan mere end at se sjove ud

Blæksprutter (i hvert fald nu afdøde Paul) kan også forudsige vinderen af landskampe med VM-slutrunder. Her forudsiger han, korrekt, Spaniens sejr over Tyskland i semifinalen ved VM 2010 (Foto: AP Photo/dapd/Mark Keppler)
Blæksprutter (i hvert fald nu afdøde Paul) kan også forudsige vinderen af landskampe med VM-slutrunder. Her forudsiger han, korrekt, Spaniens sejr over Tyskland i semifinalen ved VM 2010 (Foto: AP Photo/dapd/Mark Keppler)

De kan faktisk finde ud af at kombinere sanseindtryk fra synet og følesansen, og på den måde bringe en af deres fangarme sikkert gennem en labyrint til en ventende belønning.

Det er første gang, blæksprutter har vist, at de kan guide en arm til et givent mål baseret på sanseindtryk.

Forskerne troede ellers, at blæksprutterne bare følte sig frem ved hjælp af deres tentakler, når de leder efter mad i små hulrum ude i naturen. Men seks ud af syv blæksprutter i forsøget var altså i stand til at kombinere synet og følesansen og dermed skabe mere komplekse bevægelsesprocesser.

- Det burde måske overraske mig, for blæksprutterne er bløddyr, og deres nærmeste slægtninge er muslinger og snegle. Men når man eller ser, hvad blæksprutter ellers kan, er det ikke overraskende, fortæller Anders Kofoed, der er biolog ved Danmarks Akvarium.

Se videoen på Videnskab.dk

Blæksprutter lærer og leger
De israelske forskeres forsøg viste også, at blæksprutterne, der lærte at kombinere de to sanser, efterfølgende brugte strategien oftere. Og det går godt i spænd med andre forskningsprojekter, der har undersøgt blæksprutters intelligens, fortæller Anders Kofoed.

- Man kan se ude i naturen, at blæksprutter er i stand til at lære nye ting og bruge dem. I fangenskab er der tydelige tegn på, at de bruger legetøj, som de slæber med sig, alene fordi de synes, det er skægt, forklarer han.

- Der er også nogen, der mener at have set tegn på, at blæksprutter kan lære af andres blæksprutters opførsel, men det er der skepsis over for fra andre forskere. Men hvis det er rigtigt, er vi oppe i ret avanceret intelligens, siger Anders Kofoed.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere finder verdens ældste blæksprutte

Uenighed om blæksprutters intelligens
Præcis hvor kloge blæksprutter er, er der endnu ingen, der ved. Og der er stor uenighed forskerne imellem.

Nogle mener, at de mangearmede bløddyr er lige så kloge som hunde, mens andre sammenligner dem med hvide rotter.

- Hvis det passer, er de stadig højt oppe og på niveau med pattedyr, og det er jo overraskende nok, når de er i familie med snegle og muslinger, griner Anders Kofoed.

Se video på Videnskab.dk: Blækspruttens intelligens sættes på prøve

0 kommentarer
Vis kommentarer