Alkolåsen - kan jeg snyde den?

Der er mange forslag til, hvordan man kan snyde en alkolås. Skal alkolåse indgå som en vigtig brik i kampen mod spritbilister, er det vigtigt, at ingen af forslagene rent faktisk virker

Således ser den ud, alkolåsen
Således ser den ud, alkolåsen

Det skal være umuligt, at du kan starte din bil, hvis din promille i blodet er over 0,5.

Sidste år vedtog Folketinget, at der skal installeres alkolåse i bilerne hos de bilister, der dømmes for spirituskørsel.

Derudover vil 64 procent af de danske bilister have indført lovkrav om, at alle nye biler skal have alkolås som standard. Det viser en undersøgelse, som Interresearch har foretaget for Business Danmark.

Så der er altså stor tiltro til, at alkolåsen kan forhindre spritbilister i at køre ud på vejene.

Men hvor nemt er det at snyde alkolåsen?

Allan Ashour spørger videnskab.dk, om man kan snyde en alkolås ved at puste ind i den med en cykelpumpe eller med ædruelig luft fra en ballon.

Uden at skele til Allans motiv for at stille spørgsmålet, samler vi det op og sender det videre til Leif Nielsen, mangeårig sikkerhedsekspert hos FDM gennem og nu ejer af sikkerbil.dk.

- Generelt kan man ikke snyde en alkolås, fortæller Leif Nielsen,

Han erkender dog, at det kan være svært at lave en alkolås, der slet ikke kan snydes, for som han siger:

- Der skal nok være en eller anden ingeniør eller nørd, som kan finde en måde, man kan snyde alkolåsen på.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad gør døden ved kroppen?

Balloner og cykelpumper
Hvis du tænker, at Allans forslag er en god idé til, hvordan du kan snyde alkolåsen, og selv køre fuld hjem fra en våd aften, kan du godt tro om igen.

Ifølge Leif Nielsen er der ingen grund til, at partyballoner og cykelpumpe bliver fast inventar i din bil, når du kører til og fra fester.

- De alkolåse, der er i handlen i dag, har indbygget elektrokemiske sensorer, der måler tryk og temperatur på udåndingsluften. Hvis luften kommer fra en cykelpumpe eller fra en ballon, er temperaturen i luften for lav, og så vil alkolåsen ikke godtage det som udåndingsluft. Derfor kører du ikke nogen som helst steder, forklarer Leif Nielsen.

Hvis du hæver temperaturen i bilen, så den matcher din udåndingsluft og det forventede lufttryk, vil Leif Nielsen dog ikke afvise, at alkolåsen kan snydes med balloner og cykelpumpe. Men han mener ikke, at det er en seriøs måde at snyde en alkolås på.

- Hvis man kan tænke så langt, at man vil hæve temperaturen i bilen, så er man alligevel ædru, griner Leif Nielsen.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor holder tatoveringer livet ud?

Kan din ven puste i alkolåsen?
En anden oplagt mulighed at snyde en alkolås på, er ved at lade en af dine venner puste i alkolåsen, inden du sætter dig ind og kører.

Men din vens forsøg på at gøre dig en tjeneste kan hurtigt vise sig ikke at være en god idé alligevel.

- Som standard i mange alkolåse er det ikke nok, at man bare blæser én gang, inden man starter bilen. Under kørsel bliver man også bedt om at puste i alkolåsen flere gange i vilkårlige intervaller. Med mindre du har taget din ædruelige ven med på passagersædet, så kommer du ikke så langt, når du først skal puste selv, forklarer Leif Nielsen.

Hvis du har en ven, der er så samvittighedsløs, at han gerne blæser i alkolåsen, så du kan køre beruset hjem, skal du nok være mere bekymret for din vennekreds, end hvordan du snyder.

Samtidig er det indlysende, at hvis du har en ædru ven med gyldigt kørekort siddende på passagersædet, bør du nok lade ham køre bilen i stedet.

Læs også på Videnskab.dk: Skovflåten - hvor farlig er den?

Spiritusånde i bilen
Hvis du allerede har en alkolås i bilen, kan det være en god idé at finde ud af, hvordan den er indstillet, da du ellers kan havne i nogle ubehagelige situationer.

- Nogle alkolåse er indstillet, så bilen ikke kan starte, hvis den kan spore spiritusånde hos enten føreren eller en passager, fortæller Leif Nielsen.

Tjek din bils indstillinger, inden du aftaler at være chauffør for dine venner eller familie. Du skal jo nødigt havne i en situation, hvor du ikke kan køre din plørefulde kone hjem fra en fest, på trods af, at du selv kun har drukket danskvand hele aften.

Læs også på Videnskab.dk: Skål! Derfor kan du intet huske dagen derpå

0 kommentarer
Vis kommentarer