Tordner det mest om natten?

Det tordner tit om aften og om natten. Fortrækker tordenvejr egentlig mørke? Og må man stadig ikke ringe, når det tordner?

For at der kan opstå torden skal der opbygges et voldsomt spændingsforskel mellem skyernes top og bund eller mellem sky og jordoverfladen, forklarer lektor i geofysik (Foto: Colourbox.com)
For at der kan opstå torden skal der opbygges et voldsomt spændingsforskel mellem skyernes top og bund eller mellem sky og jordoverfladen, forklarer lektor i geofysik (Foto: Colourbox.com)

Endnu en gang har et kraftigt tordenvejr hærget landet ved mørkets frembrud. Tordenvejret har fået fire-årige Carl fra København til at spørge sine forældre:

- Tordner det egentlig mest om natten?

Godt spørgsmål! udbrød forældrene, som dog indrømmede, at det ikke lige var noget, de kunne svare på og derfor overlod det til Videnskab.dk.

Spørgsmålet er med lynets hast blevet ekspederet videre til lektor i geofysik Aksel Walløe Hansen fra Københavns Universitet.

- Ja, der kan være en tendens til, at det tordner mest om natten, især i de subtropiske og tropiske egne, hvilket man har en god forklaring på, siger han, og fortsætter:

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er nogle lyn røde?

- For at der kan opstå torden skal der opbygges et voldsomt spændingsforskel mellem skyernes top og bund eller mellem sky og jordoverfladen. Det kræver kraftige vinde inde i skyen, der kan ionisere skyens partikler og typisk fører positive og negativt ladede partikler til henholdsvis toppen og bunden af skyen, siger geofysikeren og forklarer, at vinde af den kaliber typisk opstår om natten, hvor regnbyger bliver afkølet ekstra meget i toppen.

Toppen af skyerne udstråler nemlig hele tiden varme til den øverste del af atmosfæren, og om aftenen, når Solen går ned, er der ikke noget til at poste energi tilbage i skyerne. Konsekvensen er, at temperaturen i skyernes top begynder at falde markant, når mørket falder på.

Læs også på Videnskab.dk: Omvendte gigantlyn fanget på film

Jo større temperaturforskel, der er mellem toppen og bunden, des mere ustabil bliver luftmassen og des højere op i atmosfæren kan skytoppen nå. Det skaber kraftigere opadrettede vinde i skyen.

Den kraftige vind får skyens partikler til at gnide hårdt mod hinanden, så partiklerne bliver ioniserede, og konsekvensen er, at de positive ladninger strømmer op til toppen af skyen, mens de negative ladninger lægger sig i bunden af den.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor slår lyn ikke ned i skibsmaster?

Derved opbygges en kraftig spændingsforskel, og det er den, der i sidste ende udløser lyn.

Forskeren understreger dog, at tendensen til nattetorden er knap så tydelig i Danmark som længere mod syd, fordi mange vejrsystemer føres ind over landet som fronter, der er bygget op helt andre steder.

Skyernes trang til at buldre om natten er altså noget, vi må finde os i, men ud over støjen så er der sjældent noget at være bange for. Langt størstedelen af alle lyn foregår nemlig inde i skyen, mens det kun er de færreste, der reelt slår ned i jordens overflade.

Læs også på Videnskab.dk: Kan vejret påvirke valgresultater?

Så hvad skal man så fordrive tiden med, mens regnen hamrer mod ruden og det buldrer løs?

Det er oplagt at få sig en hyggesludder med vennerne via telefonen eller over nettet, men den slags tidsfordriv er der mange, der holder sig fra af frygt for at få et elektrisk stød.

For ti år siden gav det også fin mening at holde sig fra telefonen, da et lynnedslag kunne udløse et elektrisk signal i det netværk af luftkabler, som hang frit mellem masterne - men ikke længere, forsikrer Aksel Walløe Hansen.

- Dengang kunne der ryge en impuls fra ledningsnettet og ned i telefonen. Men den fare er elimineret i dag, da alle kabler er gravet ned eller beskyttet i bygninger. Så der er ikke øget risiko for at få et smæk over fingrene hvis man snakker i telefon når det lyner og brager, siger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Snestorm med tordenskrald. Er vejret gået grassat?
· Lyn på Saturn
· Dommedag udsat: 2012 er ren spekulation

0 kommentarer
Vis kommentarer