Kina: Vi har ikke hacket Google

Den kinesiske regering afviser nu Googles slet skjulte anklager; at landet skulle stå bag et angreb på firmaets e-mail-tjeneste, Gmail

Googles gratis e-mail-tjeneste, Gmail, har været et yndet mål blandt kinesiske hackere siden 2009. Ifølge Google selv er der omkring 200 millioner brugere af Gmail.
Googles gratis e-mail-tjeneste, Gmail, har været et yndet mål blandt kinesiske hackere siden 2009. Ifølge Google selv er der omkring 200 millioner brugere af Gmail.

I onsdags, den 1. juni, oplyste Google i et blogindlæg på firmaets officielle blog, at firmaets e-mail-tjeneste Gmail for nyligt havde været udsat for angreb. Angrebene stammede fra Kina.

Læs Google-blogindlægget: 'Ensuring your information is safe online'

Angrebet var ifølge Google rettet mod blandt andet:

  • Højtstående embedsmænd i den amerikanske regering
  • Kinesiske politiske aktivister
  • Embedsmænd i flere asiatiske lande (primært Sydkorea)
  • Militære personer
  • Journalister

Umiddelbart regner man dog ikke med, at e-mailkonti tilhørende amerikanske embedsmænd har haft besøg af andre end de retmæssige ejermænd og -kvinder.

Fiskeri på nettet
Angrebet bestod i en række forsøg på at få Gmail-brugere til at udlevere deres login-oplysninger til e-mailtjenesten ved det såkaldte 'phishing'.

Udtrykket kommer af, at man 'fisker' personlige oplysninger ud af folk, typisk ved at lave en falsk hjemmeside, der ligner en troværdig hjemmeside til forveksling. Når brugerne logger på den falske hjemmeside, i god tro, har 'phisheren' snuppet brugerens logind-oplysninger, eksempelvis brugernavn og adgangskode.

I indlægget oplyser Eric Grosse, der er 'Engineering Director' (teknisk direktør) for Googles sikkerhedsteam, at angrebet stammede fra den kinesiske by Jinan. Byen ligger cirka 400 kilometer syd for Beijing.

Jinan er interessant, fordi den er hjemby for et af den kinesiske Folkets Befrielseshærs tekniske rekognosceringsbureauer. Det skriver den amerikanske avis The Wall Street Journal. Bureauet svarer til det amerikanske NSA, National Security Agency, skriver avisen.

Læs mere: The Wall Street Journal: 'Google Mail Hack Blamed on China'

I byen ligger også 'Shadong Jinan Lanxiang Vestibule School'-skolen, der tilbyder erhvervsuddannelser og underviser i brugen af computere. Skolens netværk er tidligere blevet brugt til e-mail-angreb mod virksomheder, der har kontrakter med det amerikanske forsvar. Det siger en sikkerhedsekspert med speciale i Kina i følge The Wall Street Journal.

Derfor mener han, at skolen vil være et oplagt sted at søge 'dækning', hvis man vil føre et cyber-angreb.

Kina: Uacceptabelt opspind
Googles pegefinger, der altså peger mod Kina, har nu fået den kinesiske regering til at afvise, at den skulle have nogen forbindelse til angrebene. Talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Hong Lei, kalder beskyldningerne 'uacceptable'.

- At den kinesiske regering støtter hacking er det pure opspind, siger han ifølge The Wall Street Journal.

Læs mere: The Wall Street Journal: 'Beijing Fires Back at Google'

Uanset om regeringen er indblandet eller ej, er det et faktum, at Kina i øjeblikket er et af de helt store arnesteder for onlinekriminalitet.

En rapport fra sikkerhedsfirmaet Symantec fra marts 2010 viste, at 28,2 procent af alle angreb med malware (skadelig software), stammer fra Kina. Det kvalificerer 'riget i midten' til en lidet flatterende førsteplads på listen, efterfulgt af Rumænien på 21,1 procent og USA med 13,8 procent.

Læs mere: Symantec-rapporten fra 2010 (PDF)
Læs mere: Se Symantec-tallene på geekdeck.com

Googles systemer har været et populært mål blandt kinesiske hackere siden december 2009. Her blev der lanceret et yderst sofistikeret og målrettet angreb mod menneskerettighedsaktivister på blandt andet Gmail. Også her nægtede de kinesiske myndigheder enhver forbindelse til angrebet.

Læs om angrebet hos engelske The Register

Som modsvar til angrebet i 2009 flyttede Google i 2010 sine aktiviteter fra det kinesiske hovedland til Hong Kong.

Læs mere: Google lukker ned i Kina i april

Samtidig stoppede søgefirmaet med at adlyde den kinesiske regerings krav til censurering af søgeresultater. Den censurering står kinesernes eget filter nu for.

Google har siden forbedret sikkerheden omkring systemerne.

[anmeldelse]

1 af 2 Ifølge en rapport fra sikkerhedsfirmaet Symantec i 2010 kom 28,2 procent af verdens malware (skadelig software) fra Kina
2 af 2 Googles gratis e-mail-tjeneste, Gmail, har været et yndet mål blandt kinesiske hackere siden 2009. Ifølge Google selv er der omkring 200 millioner brugere af Gmail.
0 kommentarer
Vis kommentarer