Kan hele Jordkloden få hvid jul?

Det er 600 millioner år siden det skete sidst, men faktisk har næsten alle lande på Jorden oplevet sne i nyere tid

Ingen rigtig jul uden sne (Foto: Jim Hejl / Flickr Creative Commons)
Ingen rigtig jul uden sne (Foto: Jim Hejl / Flickr Creative Commons)

Julefilm og tv-julekalendere har det med at slutte enten med et panoramabillede ud over de snedækkede tage eller med et begejstret barn bag ruden, mens fnuggene drysser ned udenfor.

For en rigtig jul er hvid.

Det vil den højst sandsynlig også være for en stor del af danskerne i år, men hvad med resten af verdens nissepiger og -drenge? Kan man overhovedet forestille sig hele kloden svøbt i et snetæppe 24. og 25. december?

Ja, skriver www.Videnskab.dk, der henviser til det amerikanske LiveScience.

LiveScience har spurgt en række klimatologer, og ja, man kan godt forestille sig hele Jorden hyllet i hvidt. Men det er ikke sandsynligt!

Dengang verden lå i dybfryseren
Ser vi på Jordens historie, er det sket mindst én gang, at hele verden var klædt i hvidt, men det var længe før det lille Jesu barn og bjældeklang.

For 600 til 700 millioner år siden indtraf en begivenhed kendt som sneboldjord. Land som hav var dækket af is og sne, men ikke af den idylliske slags, der indbyder til sneengle og kælketure. Tværtimod har det undret forskere, hvordan levende organismer overhovedet overlevede en sådan global istid.

Skal noget lignende ske igen, kræver det muligvis et supervulkanudbrud, hvis aske kan blokere det meste sollys, oplyser Caspar Ammann fra the National Center for Atmospheric Research i USA til LiveScience.

Han tilføjer dog, at Jorden godt kan holde til et par år med begrænset sollys, fordi de tropiske oceaner indeholder nok varme til at kunne forhindre en nedfrysning.

Næsten alle lande har set sne
Selvom det således kræver lidt af et julemirakel at give alle hvid jul, så er det de færreste steder på Jorden, der aldrig har set sne inden for de sidste 50 år.

Siden man begyndte at sende vejrsatellitter op i 1960'erne har man registreret sne selv i Sahara, i Shanghai og på Hawaii. Heller ikke den kristne julehøjborg Betlehem kan sige sig fri.

Faktisk er det kun visse regioner i Sydøstasien og nogle få stillehavsøer, der stadig har det julede nedbør til gode.

En global hvid jul er således mulig klimatologisk og statistisk set, men et lille aber dabei melder sig, for over to tredjedele af Jordens befolkning fejrer slet ikke højtiden.

Læs mere om sne på Videnskab.dk
·Bliver man forkølet af at fryse?
·Ingen snefnug er helt ens
·Eskimoers hundrede ord for sne er en myte
·Hvorfor spreder man ikke sukker på vejene?

Foto:Jim Hejl / Flickr Creative Commons

Husk at du kan tjekke vejret i dit område og by på vejret.dk!