Klima-Wikipedia i stedet for FN's panel

Fremtrædende forskere i FN's klimapanel kræver markante ændringer i den videnskabelige arbejdsproces efter flere sager om alvorlige fejl i panelets rapporter

Den nybagte EU-klimakommissær Connie Hedegaard sammen med formanden for FN's klima-panel, inderen Rajendra Pachauri, på en klimakonference i efteråret 2008. (Foto: Sara Galbiati)
Den nybagte EU-klimakommissær Connie Hedegaard sammen med formanden for FN's klima-panel, inderen Rajendra Pachauri, på en klimakonference i efteråret 2008. (Foto: Sara Galbiati)

Flere fremtrædende forskere i FN's klimapanel (IPCC) foreslår nu en gennemgribende ændring i strukturen og processen for det videnskabelige arbejde i det nobelprisvindende organ.

Det sker efter en række sager om alvorlige fejl i panelets rapporter, der danner videnskabeligt grundlag for de internationale klimaforhandlinger.

Et klima-Wikipedia
Den anerkendte klimaforsker John Christy fra University of Alabama foreslår, at man skrotter panelet og erstatter det med et nyt organ i stil med det populære og gratis onlineleksikon Wikipedia.

- IPCC ville så være en reel afspejling af uensartede videnskabelige synspunkter og en ærlig mægler snarere end et forudsigeligt ekko, siger John Christy til nyhedsbureauet AFP.

Professor Mike Hulme fra University of East Anglia er ligesom Christy hovedforfatter til flere IPCC-rapporter. Han mener, at klimapanelet har behov for et gennemgribende eftersyn.

- Panelets struktur og selve processen har overskredet sidste salgsdato, skriver Hulme i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Vil ikke fyre formanden
Den interne kritik kommer i kølvandet på flere sager om graverende fejl i panelets rapporter, og formanden for klimapanelet, indiske Rajendra Pachauri, lover, at der nu vil blive strammet op.

Flere kritikere har krævet Pachauris afgang, men så langt vil klimaforskerne ikke gå. De fastholder blot behovet for større gennemsigtighed i arbejdet med de videnskabelige data.

- Sandheden, som er meget frustrerende for de politiske beslutningstagere, er, at forskernes uvidenhed om klimasystemet er enorm. Derfor er der stadig meget rodet, konfliktfyldt, langsommeligt - men nu forhåbentlig også gennemsigtigt - arbejde at gøre, siger klimaforsker John Christy.