Hvorfor skaller min hud af?

Hvorfor skaller huden ikke af med det samme, når man er blevet forbrændt i solen?

De øverste lag af huden skaller af, når huden er i ophelingsfasen. Så det er et positivt tegn på, at huden er ved at regenerere sig selv, efter den har været syg, forklare overlæge ved Århus Sygehus, Mette Deleuran (Arkivfoto: Colourbox.com)
De øverste lag af huden skaller af, når huden er i ophelingsfasen. Så det er et positivt tegn på, at huden er ved at regenerere sig selv, efter den har været syg, forklare overlæge ved Århus Sygehus, Mette Deleuran (Arkivfoto: Colourbox.com)

Sommerferien er over os - og dermed også snart sæsonen for solskoldninger.

Ud over en dårlig samvittighed over at have glemt solcremen skal vi tumle med en tomatrød hud, hvor selv en løsthængende bomulds-t-shirt kan fremkalde et smertehelvede.

Videnskab.dk-læser Benjamin Halager vil gerne vide, hvilke skader sådanne solskoldninger forårsager i huden, som får huden til at skalle af. Derudover spørger han:

- Hvorfor sker dette ikke, umiddelbart efter solskoldning har fundet sted?

Vi har sendt spørgsmålet videre til en hudekspert på Århus Sygehus, Dermatologisk Afdeling - nemlig overlæge Mette Deleuran, som også er lektor i dermatologi på Aarhus Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor får vi modermærker?

Huden heler, når den skaller af
Som mange ved, er det Solens ultraviolette stråler, der forårsager solforbrændinger. Men derefter kan der gå nogle dage, før vi kan børste hvide flager af hudceller af huden.

Mette Deleuran forklarer:

- De øverste lag af huden skaller af, når huden er i ophelingsfasen. Så det er et positivt tegn på, at huden er ved at regenerere sig selv, efter den har været syg.

Hudceller dør, mens de bevæger sig op til overfladen
Processen er helt normal for huden. De yderste lag af hornceller bliver nemlig hele tiden skiftet ud med nye - også når huden er rask. Horncellerne bliver først dannet dybest nede i overhuden. Her har de en lille levende kerne.

Kernen taber de, når de bevæger sig op igennem huden. Når de har tabt kernen, er de døde, og til sidst ender de på overfladen af huden, hvor de fungerer som en slags barriere for de celler, som stadig er levende.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor klør myggestik?

Solforbrændinger dræber levende hornceller
Huden fornyer sig på samme måde, når den er blevet forbrændt.

- Men hvis du får en solforbrænding, så påvirker det også de levende hornceller, siger overlægen og fortæller, at nogle af horncellerne således dør længere nede i huden, end de ellers ville have gjort.

Solskoldningen resulterer i rødme, varme og hævelse af huden, og i svære tilfælde blæredannelse. Når huden således skades af den ultraviolette stråling fra Solen, vil der være flere hornceller, der dør end vanligt, og det resulterer i en øget afskalning, når huden heler op igen.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor brænder brændenælder?

Hudens forsvarssystem reagerer langsomt
Huden kan til en vis grad godt beskytte sig selv mod solskoldninger, hvis den får tid til at vænne sig til solen.

Solens stråler aktiverer nemlig de pigmentholdige celler melanocytterne, som med det brune pigment, de producerer og afgiver til horncellerne, fungerer som en barriere for solen. Det tager dog tid for melanocytterne at blive aktiveret.

Men det er ikke sundt at være brun, selvom man bliver det langsomt, siger Mette Deleuran. Det kan nemlig ligesom solskoldninger være skyld i, at man udvikler hudkræft senere.

Derudover bliver huden tykkere, og man udvikler lettere rynker.

Læs også på Videnskab.dk: Danner kroppen D-vitamin hvis man har solcreme på?

0 kommentarer
Vis kommentarer