Hvad feder mest - juice eller øl?

Hvad feder egentlig mest; den sunde juice eller den herlige øl? Spørg Videnskaben presser svaret ud af en ernæringsekspert

Den almindelige pilsnerøl indeholder færre kalorier per 100 gram end både æble- og appelsinjuice (Foto: Colourbox.com)
Den almindelige pilsnerøl indeholder færre kalorier per 100 gram end både æble- og appelsinjuice (Foto: Colourbox.com)

Videnskab.dk's læser Bente Wilsleff Larsen er havnet i et decideret væddemål. Hvad feder egentlig mest: Den hæderkronede morgenjuice eller den hyggelige øl?

Svaret ligger ligefor
Svaret er faktisk lige til at aflæse på kartonen og etiketten, fortæller Anja Biltoft-Jensen, kostvaneforsker på DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for ernæring.

Når man sammenligner øl og juice, er der nemlig ingen forskel på, hvordan kalorierne feder. Tallene kan altså sammenlignes direkte.

Og den mest fedende drik er: Juicen. Overraskende nok indeholder både æble- og appelsinjuice lidt flere kalorier pr. 100 gram end en almindelig pilsnerøl.

Men før du smider din Rynkeby ud og smider seks kolde dåser humle på morgenbordet, skal du lige tænke over andre fakta, påpeger Anja Biltoft-Jensen.

- Du skal for eksempel tænke på mængden. Et typisk glas juice er kun på 180 milliliter, men hvis man åbner en øl med brus i, drikker man som regel det hele, det vil sige 330 milliliter. Så du vil som regel ende med at få mere energi fra øllen end juicen, konstaterer forskeren.

Læs også på Videnskab.dk: Kan potensmiddel være farligt?

Juice er det sunde valg
Den skarpe ølhjerne vil selvfølgelig hæfte sig ved, at man så bare kan drikke 180 ml øl og hælde resten ud og på den måde få færre kalorier ind, end hvis man drikker sin morgenjuice. Men heller ikke det argument for øldrikning bliver købt af Anja Biltoft-Jensen.

- Du skal stadig foretrække juicen, fordi den har et meget højere indhold af vitaminer og mineraler end øllen, og den indeholder ingen skadelige stoffer som alkohol. Derfor taler det sundhedsmæssige perspektiv for juicen, siger hun.

Læs også på Videnskab.dk: Skål! Derfor kan du intet huske dagen derpå

Øl indeholder vitaminer
Men nu er øl jo en drik, der indgyder enhver sjæl en vis stædighed og evne til at modargumentere. Så kan det virkelig passe, at øl - som jo er brygget på naturlige produkter som planten humle - ikke også indeholder vitaminer?

- Der er ganske lidt b-vitaminer, men det er ikke noget, der er værd at skrive hjem om, og man kan overhovedet ikke drikke øl for at blive sund. Øl er tomme kalorier, og b-vitaminer får vi gennem brød, gryn med videre. Derimod giver juicen dig en væsentlig del af dit c-vitamin-indtag, lyder dommen fra Anja Biltoft-Jensen.

Ifølge Anja Biltoft-Jensen er der ikke nævneværdig forskel på energi- eller vitaminindholdet i friskpresset juice og juice købt på karton.

Mere alkohol, flere kalorier
Det hører med til historien, at kalorieindholdet i øl stiger i takt med alkoholprocenten. Derfor indeholder en juleøl mindst lige så mange kalorier som æble- og appelsinjuice.

Læs også på Videnskab.dk: Advarsel - bland ikke alkolhol og energidrikke

0 kommentarer
Vis kommentarer