Selvbruner - er det farligt?

Er det farligt at bruge selvbrunercreme, når det er noget, som trænger ind og påvirker cellerne i huden?

Kongen af selvbruner, Sidney Lee (Foto: Henning Hjorth)
Kongen af selvbruner, Sidney Lee (Foto: Henning Hjorth)

Selvbrunerens konge Sidney Lee har i det ene realityprogram efter det andet vist os, hvordan vi med et par - eller rigtig mange - lette penselstrøg med selvbruner kan kamuflere den blege vinterkrop som en brunkage.

Det smarte ved den selvbrunende creme er nemlig, at man ikke behøver at gå i solarium og udsætte kroppen for farlige stråler, hvis man gerne vil være sommerbrun.

Men er det nu alligevel ikke lidt farligt at bruge en creme, som i løbet af et par timer gør huden brun? Det vil vores læser Maria Brogaard gerne vide. Hun skriver til Spørg Videnskaben:

- Jeg har tænkt over, at når selvbruner ikke lægger sig på huden som f.eks foundation, men i stedet trænger ind i huden, så kan det da ikke være særlig sundt for kroppen? Jeg vil bare gerne vide om der er nogle sundhedsmæssige ulemper ved at bruge selvbruner, da jeg har været lidt bekymret for det.

Videnskab.dk har spurgt professor og overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup, om der er noget at være bekymret for.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor holder tatoveringer livet ud?

Overfladisk effekt
- Det er svært at se, at det skulle være skadeligt at bruge selvbrunere. Det eneste, der kan være skadeligt, er hvis det giver irritationer i huden, når man går ud i solen. Sammen med lys kan de kemiske stoffer for nogle være allergifremkaldende, siger Jørgen Serup.

Han forstår godt Maria Brogaards bekymring for, hvordan selvbruner påvirker huden, når nu det er en creme, der trænger ind i huden. Men overlægen siger:

- Der er mange forskellige typer selvbrunere, og der findes måske 500 produkter i verden. Det er svært at sige, om de virker helt ens. Men hovedreglen vil være, at det ikke er hudens eget pigment, selvbrunerne påvirker.

De celler, som danner pigment, der i solskin gør huden naturligt brun, ligger langt dybere i huden. Lys kan nå helt ind og påvirke disse celler, men selvbruner-creme kan som hovedregel ikke nå så dybt ned i huden. Det, som fremkalder den brune farve, er ikke kroppen selv, men de kemiske stoffer i cremen.

- Selvbrunerne kan kun virke på selve hudens overflade og virker kun i hudens aller yderste cellelag, som jo hele tiden slides af, siger overlægen.

Han forklarer, at det er derfor, man kan få en brun kant på skjortens krave, når man bruger selvbruner. Den brune kant er farvede, døde hudceller, som er faldet af. Selvbrunerens effekt på kroppen er derfor meget kortvarig.

Læs også på Videnskab.dk: Kan potensmiddel være farligt?

Bedre end solarium
Men hvad så med langtidseffekten af at bruge selvbruner, hvis man nu bruger lige så meget som Sidney Lee?

Jørgen Serup siger, at der hele tiden bliver forsket i de stoffer, som er i kosmetik, men at der ikke er fundet noget i selvbrunere, som viser, at de er skadelige for helbredet - heller ikke på lang sigt.

- Alt i alt vil jeg sige, at der ikke er noget i vejen for, at man kan fornøje sig med at bruge selvbruner. Det er meget bedre end at gå i solarium.

Overlægen fortæller dog, at selvbrunere ligesom meget andet kosmetik indeholder parabener, som på lang sigt muligvis kan virke hormonforstyrrende. Han siger, at det er en længere diskussion, som handler om kosmetik i det hele taget, og derfor lader vi det ligge denne gang.

Læs også på Videnskab.dk: Kan man blive syg af én bakterie?

0 kommentarer
Vis kommentarer