Hjælper det at prikke på øldåsen for at undgå, at den sprøjter?

Vi forsøger at finde svaret på en gåde, som har skabt talrige diskussioner ved festlige lejligheder i det ganske, danske land

Sesam luk dig op (Foto: Colourbox.com)
Sesam luk dig op (Foto: Colourbox.com)

Det er ét af den slags mysterier, som man tror, man aldrig får et svar på. Ét af dem, som alle har en holdning til, og som næsten altid bliver stillet under festivaler, til housewarmings, til fødselsdage eller andre drikke-komsammener: Hjælper det at slå på dåsen for at undgå, at indholdet sprøjter?

Per Knudsen fra Kolding har sendt spørgsmålet videre til videnskab.dk, som går på jagt efter svaret i atomfysikkens rækker.

Det viser sig nemlig, at den tidligere landsformand for Danske Ølentusiaster også er ph.d. i atomfysik. Klaus Seiersen har endda selv lavet et forsøg med netop at prikke på øldåser, inden de blev åbnet. Hans svar er et højt, utvetydigt og rimelig velunderbygget:

- Nej, det hjælper ikke!

Læs også på Videnskab.dk: Kan man snyde en alkolås?

Ekstra bobler i drikken
Klaus Seiersen uddyber:

- Pointen er, at hvis man ryster en sodavand eller en øl, får man en masse CO2 fra toppen af dåsen ned i væsken i form af bobler. Når man åbner en sodavand eller øl, vil de udvide sig og bruse op, og derfor skummer det kraftigt over. Hvis man vil undgå det, skal man vente på, at boblerne kommer op til overfladen igen og ikke ligger nede i væsken.

- At banke ovenpå giver ikke nogen mening i den forbindelse, konstaterer Klaus Seiersen.

I sit forsøg tog atomfysikeren 30 dåseøl af mærket Ceres Royal All Malt. Alle dåser blev rystet og åbnet i par, hvor kun den ene dåse var blevet banket på låget.

Herefter samlede og målte Klaus Seiersen mængden af skum, der sprøjtede op. Resultatet viste tydeligt, at der ikke var nogen sammenhæng mellem mængden af skum, og om dåsen var blevet banket på låget eller ej.

Se video på Videnskab.dk: Sådan laver du vilde flammer på køkkenbordet

Vent i stedet for at prikke
Forsøget viste, at det som regel var den dåse, der blevet åbnet først, som skummede mest over. Og det stemmer jo overens med, at boblerne lige skal have lidt tid til at komme op til overfladen igen.

- Så det er altså meget uvidenskabeligt, når folk i festligt lag tror, at det ikke skummer over, fordi de tapper på dåsen. På den anden side kan man selvfølgelig sige, at det gavner lidt, for hvis du banker, går der noget mere tid, før du åbner den. På den måde er den god nok, konkluderer Klaus Seiersen.

Læs også på Videnskab.dk: Din øl kan blive ved med at smage godt