Indlandsisen skrumper op mod 20 procent

Op mod 20 procent af Grønlands indlandsis kan være smeltet væk i 2350. Det kan alene få verdenshavene til at stige 2,5 meter, vurderer en dansk polarforsker

Indlandsisen i Grønland skrumper både i areal og tykkelse, og det store spørgsmål er, hvor meget af den der vil smelte væk i fremtiden.

Den danske polarforsker Sebastian H. Mernild giver nu efter en række modelberegninger sit bud: Op mod 20 procent af indlandsisens volumen vil smelte bort frem til år 2350. Det vil i sig selv kunne få havniveauet til at stige med 250 centimeter.

Hele otte procent af klodens ferskvand ligger bundet i isen i Grønland. En fuldstændig nedsmeltning vil indebære en stigning i verdenshavene på 7,2 meter.

Dermed er indlandsisen den største potentielle bidragyder på den nordlige halvkugle til dels det stigende havniveau, dels til at svække Golfstrømmen, der bringer varme til Nordatlanten, skriver Sebastian Mernild i tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab.

Sebastian H. Mernild er ph.d. og post.doc. ved University of Alaska Fairbanks i USA. Han har i en årrække beskæftiget sig med overfladesmeltningen og processerne i isen i Grønland.