Slut med at faste før kolesteroltjek

Livet bliver lettere for de 500.000 danskere, der har for højt kolesteroltal. De behøver ikke faste timer op til en blodprøve, viser ny dansk forskning

Det er slemt nok at blive stukket. Men det er en trøst, at man ikke skal sulte sig først. (Modelfoto: Colourbox)
Det er slemt nok at blive stukket. Men det er en trøst, at man ikke skal sulte sig først. (Modelfoto: Colourbox)

Der er godt nyt til de omkring 500.000 danskere, der lider af for højt kolesteroltal, og de mange, som for en sikkerheds skyld får tjekket deres blod for de usunde fedtstoffer.

Ny dansk forskning afliver nemlig kravet om, at man skal faste fra midnat forud for et kolesteroltjek.

- Det simplificerer livet for dem, der skal have taget blodprøver for kolesteroltal. Man må tænke på, hvor besværligt det er at faste for de omkring en halv million danskere, der flere gange om året skal have tjekket deres kolesteroltal, siger overlæge på Herlev Hospital Børge Nordestgaard, som sammen med medicinstuderende Anne Langsted står bag undersøgelsen.

Tom mave er ikke nødvendig
Konklusionen bygger på 33.000 personer fra den såkaldte Herlev Østerbro undersøgelse og er netop blevet offentliggjort i det anerkendte amerikanske hjertetidsskrift Circulation.

Undersøgelsen har samtidig påvist, at blodprøver taget fra ikke-fastende er fuldt ud lige så gode til at forudsige risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen som dem, der er taget på tom mave.