Dansk observatorium i Atlanterhavet

Et nyt dansk observatorium på en afsidesliggende ø i Atlanterhavet skal hjælpe danske forskere til at lære mere om det svageste område i Jordens magnetfelt.

Forskerne ønsker ny viden om jordens magnetfelt, og vil derfor placere et observatorium i ATlanterhavet. (Modelfoto: AP)
Forskerne ønsker ny viden om jordens magnetfelt, og vil derfor placere et observatorium i ATlanterhavet. (Modelfoto: AP)

Et nyt dansk observatorium på en afsidesliggende ø midt i Atlanterhavet skal skaffe forskerne ny viden om den gådefulde uregelmæssighed i Jordens magnetfelt. Et felt der går under navnet "den sydatlantiske anomali". Anomali betyder afvigelse fra det typiske.

Observatoriet, der er et samarbejde mellem Danmarks Meteorologiske Institut og Danmarks Tekniske Universitet, Space, er netop indviet på øen Tristan da Cunha.

Det er den mest afsidesliggende af verdens beboede øer. Desuden er den placeret midt i det område, hvor Jordens magnetfelt er svagest. Derfor er øen uhyre interessant for de danske forskere, der arbejder med at forstå Jordens magnetfelt.

- Indtil nu har Danmark mest været involveret i projekter, der måler magnetfeltet fra rummet med Ørstedsatellitten og den kommende Swarm-satellitmission samt med målestationer på Grønland, siger professor Nils Olsen, DTU Space.

- Med observatoriet på Tristan da Cunha vil vi få en målestation i troperne og tilmed lige midt i den sydatlantiske anomali, hvor magnetfeltstyrken kun er halvt så stor som i Danmark, siger han.