Biskop 'stjal' æren for København

København blev slet ikke grundlagt af biskop Absalon. Flere arkæologiske fund viser, at hovedstadens historie er forkert

Absalons statue på Københavns Rådhus er måske en hyldet til den forkerte mand. (Foto: Jens Dresling)
Absalons statue på Københavns Rådhus er måske en hyldet til den forkerte mand. (Foto: Jens Dresling)
Følg Videnskab

Københavns historie må skrives om.

Så klar i mælet er en historiker, efter Københavns Bymuseum har samlet fund som mere end antyder, at København før Absalons tid var en velfungerende by. Det dokumenterer arkæologer fra Københavns Bymuseum, skriver Videnskab.dk

Ifølge arkæologernes fund var København - allerede over 100 år før Absalon - forholdsvis stor og et vigtigt handelscentrum.

Hidtil har historien om hovedstaden været, at biskop Absalon fik et lille fiskerleje i gave af Kong Valdemar i 1160'erne. I løbet af 50 år fik Absalon angiveligt byen til at eksplodere i vækst. Biskoppen er derfor hundredevis af år blevet hædret på statuer og i bøger.

- Der er da ingen tvivl om, at Absalon gør en masse for København. Men vi har nu beviser på, at der var en stor bymæssig bebyggelse længe før Absalon kommer til. København har klaret sig fint uden Absalon, siger museumsinspektør Jane Jark Jensen til Videnskab.dk.

'Gammel by' var handelsplads
Udgravninger gennem flere år viser, at byen allerede i begyndelsen af 1000-tallet strakte sig fra Kongens Nytorv til Rådhuspladsen. Et område omkring Rådhuspladsen, som man tidligere har troet var den gamle by, er formentlig kun resterne af byens handelsplads.

Karl-Erik Frandsen, ekspert i Københavns historie og historiker på Københavns Universitet, har tidligere været overbevist om, at København bare var et lille fiskerleje, da Absalon kom til.

Nu ændrer han mening

- Vi historikere må sætte os til tasterne nu og skrive Københavns tidlige historie om, for de nye fund vil revolutionere vores syn på København helt fundamentalt. Vi havde aldrig troet, at der var så store bebyggelser så tidligt, siger Karl-Erik Frandsen, ekspert i Københavns historie.

Arkæologer har fundet fund ved Kongens Nytorv, der antyder, at der ved Kongens Nytorv har været en stormandsgård - der måske har huset den mand, der skal have æren for København i stedet for Absalon.

Læs mere om fundene og den nye teori om Københavns historie i denne artikel på videnskab.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby