Kloge mennesker tror ikke på Gud

Kontroversiel forsker mener at have fundet frem til en sammenhæng mellem folks IQ og deres religiøsitet. Angiveligt er intelligente mennesker de mindst troende

Er intelligensen i top, så er troen på Gud i bund. I hvert fald hvis man skal tro på en ny undersøgelse fra England. (Akrivfoto)
Er intelligensen i top, så er troen på Gud i bund. I hvert fald hvis man skal tro på en ny undersøgelse fra England. (Akrivfoto)

Troen på Gud er øjensynligt ikke forenende med høj intelligens.

I hvert fald ikke hvis man skal tro på ny forskning, der angiveligt viser, at folk med høj IQ er mindre tilbøjelige til at tro på Gud. En langt større del af den intellektuelle elite betegner sig selv som ateister.

Det er den kontroversielle forsker Richard Lynn fra Ulster University i England, der er nået frem til denne konklusion i det videnskabelige tidsskrift Journal. Han mener, at det sidste århundredes nedgang i troende har sammenhæng med den stigende intelligens.

Hvide mennesker er klogest
Det er ikke første gang, at Richard Lynns undersøgelser vækker opsigt. Tidligere har han undersøgt intelligensforskellen mellem forskellige racer og mener at have bevist, at intelligens var forbundet med race og køn.

Eksperter sætter spørgsmålstegn ved hans undersøgelse, der blandt andet tager udgangspunkt i en rundspørge blandt en gruppe akademikere i England. Her viste det sig, at kun 3.3 procent var troende, mens tallet i den samlede befolkning er på 68.5 procent.

Mindre troende med alderen
Forskeren siger til Times Higher Education Magazine, at de fleste børn tror på Gud, når de starter i børnehaveklassen, men at de stiller stadig flere spørgsmålstegn ved religion, jo mere uddannede de bliver.

- Hvorfor skulle tallet for ikke-troende være lavere blandt akademikere end i resten af befolkningen? Jeg tror simpelthen, at det er et spørgsmål om IQ. Akademikere har en højere IQ end resten af befolkningen. Adskillige Gallup-undersøgelser peger på, at der er en tendens til, at folk med en høj IQ ikke tror på Gud, siger han.

Teorien er blevet kritiseret af forskere, der mener, at man ikke kan udrette en korrekt videnskabelig konklusion på så lavt et grundlag.