Stonehenge gravplads for kongerne

Et af verdens største mysterier er måske blevet lidt mindre mystisk - kæmpe-stensætningen Stonehenge var måske gravplads for Englands første kongefamilie

Her - ved det myte-omgærdede Stonehenge - kan Storbritanniens første kongelige dynasti have regeret. (Foto: AP)
Her - ved det myte-omgærdede Stonehenge - kan Storbritanniens første kongelige dynasti have regeret. (Foto: AP)
Følg Videnskab

Den kæmpestore stensætning Stonehenge i det sydlige England har gennem årtusinder sat fantasien i sving hos mennesker - hvorfor blev de gigantiske sten sat i kreds på netop den mark, hvem gjorde det for omkring 5000 år siden, og hvordan bar de sig ad?

Nu er en del af mysteriet måske løst. Kulstof 14-analyse af brændte knogler, fundet på stedet, antyder, at der er tale om en begravelsesplads for mennesker, som kan have været Storbritanniens første kongelige dynasti.

De ny oplysninger viser også, at disse knogler blev brændt mindst 500 år tidligere, end de første massive sten blev rejst på højkant på Salisbury Plain sydvest for London. Og begravelserne er fortsat, efter at stensætningen er konstrueret, kunne britiske arkæologer oplyse torsdag.

En familie med massiv magt
De mener også, at det forholdsvis begrænsede antal grave antyder, at der er tale om medlemmer af en enkelt familie.

Forskerne mener, at denne kongefamilie, som har regeret i en del af det sydlige England, har haft magt til at samle tilstrækkelig menneskekraft til at hente kæmpestenene så langt væk som 240 kilometer fra Stonehenge, og at familien har haft denne magt i mindst fem århundreder.

- Det var helt klart et meget specielt sted dengang, sagde Mike Parker Pearson, arkæolog ved universitetet i Sheffield og leder af de igangværende udgravninger i Stonehenge, da han torsdag fremlagde de nye opdagelser ved en telekonference i National Geographic Society. Opdagelserne offentliggøres i juni-nummeret af National Geographic og i en tv-udsendelse, 'Stonehenge afkodet', som vises i Storbritannien på søndag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.