Annonce:
Annonce:

Mega-laks fanget i Skjern Å

En lystfisker fangede i sidste uge en kæmpestor laks i Skjern Å - den største i år

Heine Fausing med sin kæmpestore laks på hele 126 centimeter som han fangede sidste uge i Skjern Å. Foto: fisknu.dk
Heine Fausing med sin kæmpestore laks på hele 126 centimeter som han fangede sidste uge i Skjern Å. Foto: fisknu.dk
Annonce:
Følg Videnskab

126 centimeter. Så lang en laks fik Heine Fausing på krogen, da han var ved Skjern Å og svinge sin fluestang torsdag den 19. september.

Det var en oplevelse han sent vil glemme.

- Det er fuldstændigt vanvittigt. Det kan jeg næsten ikke beskrive med ord, det skal man se og opleve, fordi den trækker så hårdt. Jeg ved ikke om du kan forestille dig at sætte krogen i en kalv eller en kæmpestor vild hund. Og du står med en lidt for lille fiskestang, og slet ikke kan styre det, siger Heine Fausing.

På et tidspunkt stod laksen et helt kvarter nede på bunden af åen, og Heine Fausing trak på et tidspunkt så hårdt i linen, at han kunne høre vestenvinden fløjte igennem fluelinen.

- Jeg kunne ikke bevæge laksen ud af stedet. Det var umuligt. Det var lige som den var limet til bunden. Joh, det er i særdeleshed en utrolig stærk fisk, siger han på godt jysk.

Kæmpelaks fanget i Skjern Å

Annonce:

Men det lykkedes alligevel Heine Fausing at få den enorme laks op med hjælp fra en kammerat, som kom ilende imens han havde den på krogen. Men kun for at måle og fotografere laksen, for bagefter satte de nænsomt fisken ud igen.

Der er tale om en atlantisk laks, og den var farvet, fordi den havde stået i åen et stykke tid. Heine Fausing går meget op i 'catch and release', nemlig at fange og sætte fisk ud igen, for at bevare laksebestanden i Skjern Å.

Får man ikke i sit gamle lystfiskerhjerte næsten lyst til at tage den med hjem og spise den?

- Nej, for i de sidste mange år, har jeg fanget uendeligt mange laks i Skjern Å. Også næsten op i den størrelse, men jeg føler en kæmpestor ære i at få lov at sætte den tilbage igen, og se den svømme ud, siger Heine Fausing.

Han fortæller, at man risikerer at skade laksen, hvis man trækker den op ved halen, for så brækker man ryggen på den. Og hvis man ikke behandler den med forsigtighed, når man rører ved den, så risikerer man at beskadige fiskens slimlag, så den senere får svamp.

Tre kæmpelaks på krogen i Varde Å

Annonce:

Og i Skjern Å, som er en af Danmarks bedste lakse-åer går en del lystfiskere foran, for også at kunne få lov at fiske i fremtiden.

Alligevel er det dog lykkedes Heine Fausing at anslå, hvor meget kæmpelaksen vejede, for Danmarks Tekniske Universitet har udviklet et skema, hvor man kan se, hvad en fisk cirka vejer ud fra alder, farve og mål.

- Og så har man tre muligheder. Er den mager, er den mellem eller er den stor. Og den her var godt nok stor. Men jeg valgte så den midterste i skemaet, for så støder man ikke nogen. Jeg vurderer selv ud fra skemaet, at den vejede omkring 22 kilo, siger Heine Fausing.

Du kan læse mere om fangsten på hans blog.

Fausings store laks er dog et stykke fra Danmarks-rekorden.

Den blev nemlig fanget den 15. april 1954 af vinhandler D. C. Dinesen fra København og er den hidtil største laks, som er landet herhjemme.

Laksen blev fanget i Skjern Å ved Ahler Gårde og vejede 26,5 kg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: