Annonce:
Annonce:

Vildt fund: Kirurger eksperimenterede på kranier for 1000 år siden

Arkæologer har fundet et kranie med pænt borede huller i. Fundet afslører, at der fandtes kraniekirurgi i Peru for tusind år siden. Sommetider overlevede patienterne indgrebet

Dette er dog ikke det omtalte kranium. (Foto: Thomas Borberg)
Dette er dog ikke det omtalte kranium. (Foto: Thomas Borberg)
Annonce:
Følg Videnskab

Advarsel: Hvis du har let til ondt i hovedet, skal du måske ikke læse længere.

Arkæologer har nemlig gjort et højst opsigtsvækkende fund, som har med kranier og ældgammel kirurgi at gøre. Fundet, som vidner om en teknik, der bogstavelig talt skulle 'lette trykket i hovedet' for patienterne, blev gjort i Peru. Det skriver det norske nyhedsmedie forskning.no ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se billeder af det fascinerende fund

Wari var en civilisation, som blomstrede i Peru i Sydamerika, længe før europæerne kom til kontinentet. Undersøgelser af kranier fra grave har vist, at denne civilisation mestrede en teknik, som kaldes trepanation. Den handler simpelthen om at skære eller bore hul i kraniet på patienter. Trepanation er kendt fra mange forskellige kulturer, og bliver brugt den dag i dag ved nogle typer af hovedskader.

Annonce:

Danielle Kurin er forsker ved University of California Santa Barbara, USA. Hun og hendes team har undersøgt 32 skeletter fra en region i det peruanske højland, som var en del af Wari-imperiet.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæolog-scoop: Opløste organer afslører skeletters sidste dag

De arkæologiske fund, som er undersøgt, stammer fra perioden mellem år 1000 og 1250. Wari-civilisationen faldt fra hinanden omkring år 1000. Ingen ved hvorfor. Trepanation var kendt i andre dele af Wari-riget fra tidligere, men i det undersøgte område, finder man, at denne form for kirurgi først blev taget i brug, efter at imperiet var kollapset.

Danielle Kurin mener, at trepanation blev taget i brug for at kunne håndtere nye udfordringer som vold, sygdom og fordrivelse i kølvandet på de samfundsmæssige omvæltninger.

Trepanation kan bogstaveligt talt lette på trykket i hovedet og kan bruges ved fysiske skader, hvor der er blodansamlinger, der presser på hjernen.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæologer: Vi har fundet porten til helvede

Annonce:

Man kan også forestille sig, at trepanation er blevet brugt ved andre tilstande end fysiske skader, for eksempel for at slippe onde ånder ud.

- Når du får et slag i hovedet, som får hjernen til at svulme op, eller har en form for neurologisk, åndelig eller psykosomatisk lidelse, bliver det at bore hul i hovedet en fornuftig ting at gøre, forklarer Danielle Kurin i pressemeddelelsen.

Alt tyder på, at indgrebene blev foretaget for at redde liv. Hår på hovedet blev barberet væk før operationen, og efterfølgende blev der smurt lægemidler lavet af urter på for at læge såret.

Der blev afprøvet forskellige teknikker og redskaber under de kirurgiske indgreb. Både skrabe- og skæreredskaber, og i nogle tilfælde bor, var i brug. Operationerne var i nogle tilfælde vellykkede. Patienterne overlevede. Dette kan man se ved, at nyt benvæv er vokset frem i snitfladen i hovedet. Det var imidlertid langt fra alle, der overlevede.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Annonce:

Danske arkæologer finder de første menneskers bopladser

Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Her er Europas ældste tandfylning

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: