Kan tidsrejsende spores på Facebook?

Amerikanske forskere har undersøgt, om internettet indeholder informationer, der er efterladt af mennesker fra fremtiden

(Thomas Borberg)
(Thomas Borberg)

Internettet indeholder muligvis informationer, der er efterladt af mennesker fra fremtiden.

Det vurderer forskere fra Michigan Technological University, som derfor har undersøgt Facebook-opdateringer for at finde et bevis for, at fremtidens mennesker har tidsmaskiner. Desværre fandt de ingen sikre vidnesbyrd fra tidsrejsende.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse hele den ejendommelige historie og få danske forskeres reaktion på eksperimentet.

- Vores søgning var begrænset, og vi opdagede ingenting. Det havde jeg egentlig heller ikke regnet med. Internettet er dybest set en stor database, og hvis tidsrejsende er her, var deres eksistens nok allerede blevet opdaget. Måske ved, at de offentliggjorde vindertallene i lotterier, før de blev udtrukket, siger professor i astrofysik Robert Nemiroff fra Michigan Technological University til The Telegraph.

Læs også hos Videnskab.dk: Tidsrejser er mulige

Tanken bag undersøgelsen er oplagt: Hvis der går fremtidsmennesker rundt blandt os, har de sandsynligvis efterladt sig spor i form af informationer, der forudser fremtidige hændelser.

Da internettet indeholder utroligt mange informationer fra utroligt mange mennesker, er det oplagt at lave en netsøgning efter forudsigelser, der efterfølgende har vist sig at holde stik.

Derfor valgte forskerne at undersøge gamle opdateringer på Facebook, Twitter, Google og Bing fra tidsrummet januar 2006 til september 2013.

Læs også hos Videnskab.dk: Stephen Hawkings teori om alting

Forskerne opstillede tre kriterier for, hvornår et ord sandsynligvis er skrevet af en person fra fremtiden:

1. Ordet skal relatere sig til en begivenhed eller en ting, der er opstået i den periode, som bliver undersøgt. På den måde kan man fastslå, hvor meget ordet optrådte både før og efter begivenheden. For eksempel har der sikkert været skrevet en masse om Adolf Hitler i hele undersøgelsesperioden, såvel som fem år forinden. Men det var nok først efter 1. oktober 2008, der blev skrevet om, at færgeselskabet Bornholmstrafikken overtog driften af Samsø-ruten Hov-Sælvig. Det var nemlig den dag, det skete.

2. Ordet skal være unikt. For eksempel kunne man tro, at den meget lysende komet ’Komet McNaught’ fra 2009 havde et unikt navn, for kometen var en unik begivenhed. Men kometens opdager, Robert H. McNaught, opdagede kometer helt tilbage i 1987. Så det er muligt, at andre kometer er blevet kaldt noget lignende på internettet.

3. Ordet skal omhandle noget, der sætter sig spor i historien og derfor også bliver husket af mennesker i fremtiden. Det kunne være en kæmpe naturkatastrofe eller mordet på en stor statsleder.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvordan ser mennesket ud om en million år?

Sådan laver du din egen usynlighedskappe