Forskere: ’Englefisse’ er helt normalt

Det er hverken farligt eller unormalt at få sig en ’englefisse’, fortæller danske forskere

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

De fleste mænd har en ide om, at det kan være om ikke farligt, så i hvert fald usundt ikke at komme af med sin sæd med nogenlunde jævne mellemrum. Det er formentlig sket i mere end ét soveværelse, at en mand har forsøgt at charmere sin kone til lidt onsdagshygge med argumentet om, at det jo skal til ind imellem – om ikke andet, så for testiklernes skyld.

Men det argument er der altså ikke hold i, fortæller professor i almen sexologi Christian Graugaard.

- Det er ikke usundt eller skadeligt for kroppen ikke at få udløsning, for enten får man spontane sædudtømmelser om natten (sker især for unge mænd - undertiden kaldet 'englefisse', hvilket er et ord, jeg elsker) eller også nedbryder kroppen selv de sædceller, som ikke tømmes ud, skrev professoren, som arbejder ved det Sexologiske Forskningscenter på Aalborg Universitet, i en livechat på Videnskab.dk, hvor du også kan læse spørgsmål og svar om analsex, kærlighedsæg og nymfomani.

Spontane natudløsninger er altså heller ikke farligt eller usundt, men tværtimod et helt naturligt fænomen.

Christian Graugaards mytepunktering kom som svar på et læser-spørgsmål, der gik på, om det kan være usundt for mænd, hvis de ikke får ryddet ud i de gamle sædceller med jævne mellemrum.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan er dit sexliv, Danmark?

En anden, mandlig, læser spurgte i livechatten, hvor længe han kunne gå uden at få udløsning – uden at det 'gik ud over hans boller.'

Igen kunne professoren konstatere, at der ikke på den måde ligger en sundhedsrisiko i ikke at få udløsning gennem samleje eller onani. Men, tilføjede han, der er selvfølgelig andre aspekter end det rent sundhedsmæssige:

- Humørmæssigt kan det naturligvis være en anden sag - og nogle mænd beskriver, at de bliver anspændte og pirrelige, hvis de ikke får jævnlige udløsninger. Det er meget individuelt, skrev Christian Graugaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Han var den ene af to forskere, som sad klar til besvare læsernes spørgsmål om seksualitet og sundhed. Den anden var overlæge Morten Frisch, som arbejder med epidemiologisk forskning ved Statens Serum Institut og desuden er adjungeret professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet.

Livechatten bød på mange andre interessante spørgsmål og svar – du kan læse et udpluk her, eller selv gå på opdagelse i chatten.

Fra læseren Tim kom et spørgsmål om, hvorvidt to orgasmer om dagen kunne gøre mennesker ’bedre’. Overlæge Morten Frisch svarede, at der ikke findes videnskabeligt belæg for dén påstand – men at en engelsk undersøgelse faktisk har vist, at mænd, der havde udløsning ofte, levede længere end mænd med færre udløsninger, om end der ikke var tale om helt så høj aktivitet som to udløsninger om dagen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Pokkers: Penis falder af efter sex