Derfor husker nogle deres drømme

Mennesker, der husker deres drømme, har en anderledes hjerneaktivitet i løbet af natten, end de der ikke husker. Du kan selv lære at blive bedre til at huske, det du drømmer

(Colourbox.com)
(Colourbox.com)

Hvorfor husker nogle af os ofte det, vi drømmer om natten, mens andre næsten aldrig husker noget? Det har franske forskere forsøgt at finde ud af.

Forskerne, der er fra gruppen Brain Dynamics and Cognition Team ved Lyon Neuroscience Research Center, vidste allerede, at mennesker, der husker mange drømme, vågner dobbelt så ofte om natten, som de der ikke husker noget.

Forskerne havde også bemærket, at 'de huskendes' hjerner reagerer mere på lyde, både når de sover og er vågne. Men hvilke dele af hjernen, der sørgede for dette, stod ikke klart.

Læs, hvordan du bliver suverænt god til at huske dine drømme, i den fulde artikel hos Videnskab.dk.

For at finde ud af dette, målte forskerne hjerneaktiviteten hos 41 personer i sovende og vågen tilstand.

Testpersonerne blev delt ind i to grupper – de, der huskede drømme mere end fem gange om ugen, og de, der huskede omtrent to drømme om måneden. Det viste sig, at der i nogle områder af hjernen var stor forskel på aktiviteten hos de to grupper.

Hos de, der huskede mange drømme, var der stor aktivitet i to områder af hjernebarken, nemlig i den forreste del (medial prefrontal cortex) og på siden over øret (temporo-parietal junction).

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan kan du lære at styre dine drømme

Aktivitet i det andet af disse to områder skærper ens opmærksomhed i forhold til omgivelserne. Hjernerne hos de, der husker flest drømme, lader sig med andre ord i højere grad påvirke af lyde, lugte og andre indtryk på grund af al hjerneaktiviteten. Derfor vågner de også nemmere.

Det, som forskerne observerer i hjernen, stemmer altså overens med søvnmønsteret hos de, der husker bedst.

- Det kan være en forklaring på, hvorfor de, der husker flest drømme, vågner lettere, siger Perrine Ruby, som stod i spidsen for det nye studie.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?

De husker med andre ord mere, fordi de vågner oftere. Man skal nemlig vågne indimellem for at kunne lagre drømmene i langtidshukommelsen, slår de franske forskere fast. Den sovende hjerne er ikke i stand til at lagre ny information.

- Dette er et yderst spændende studie. Forskergruppen er kommet med flere nye opdagelser de seneste år, som kan hjælpe os til at forstå, hvordan hjernen fungerer, når vi drømmer, siger Janne Grønli til forskning.no,

Uanset vores drømmeproduktion har de fleste af os mulighed for at komme til at huske flere drømme. Du kan nemlig træne din hjerne til det uden at skulle vågne oftere i løbet af natten.

- Hav en notesbog liggende ved sengen, og skriv ned, hvis du husker drømmene, når du vågner, siger Perrine Ruby.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvad sker der i kroppen efter en orgasme?

Hvorfor skal kvinder have orgasme?

Orgasme: Størrelsen på klitoris kan måske afgøre, om du kommer

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?