1864: Danmark var nogle vattede vikinger

Nu kan du se de 150 år gamle fotografier fra 1864-krigen, som vi gik ind i - og tabte - fordi vi troede, vi var nogle seje vikinger

(Foto: Finn Frandsen)
(Foto: Finn Frandsen)

Krigen i 1864 har sat sig spor i Danmarkshistorien som den krig, der satte streg under Danmarks status som miniputstat.

I år er det 150 år siden. I den anledning har Det Kongelige Bibliotek digitaliseret cirka 800 fotografier fra krigen, som var en af de første krige, der blev fotograferet. Du kan se 10 af de flotte gamle fotos i et enestående galleri hos Videnskab.dk.

Fotografierne er taget af danske og tyske fotografer. Billederne viser blandt ruinerne i Sønderborg, soldater der står på skansen og soldater der hygger sig rundt om et bord med et par damer.

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Tyskerne brugte offentlige midler på at sende fotografer ud, mens de danske motiver er taget af eventyrlystne fotografer. Danmark havde nemlig ingen interesse i at bruge penge på at skildre end krig, som vi var i gang med at tabe.

Årsagerne til det store nederlag er siden krigen blevet diskuteret. Forskerne er enige om, at vi ikke kunne have vundet krigen. Men i en artikel hos Videnskab.dk opremser historieforskerne ph.d. Jens Ole Christiansen og professor Inge Adriansen nogle af danskernes fejl:

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: Her er julesneen, som faldt, da Jesus blev født

Danmarks militære ressourcer blev koncentreret omkring forsvarsvolden Danevirke, men vi havde overvurderet Danevirkes militære fordele.

1. Danskerne kom for sent i gang med forberedelserne. Den danske regering stolede ikke på de tysksindede enheder i Lauenborg og Holsten, og derfor valgte vi ikke at samle styrkerne der men anvendte i stedet ældre danske reserver.

2. Flankeforsvaret ved Dybbøl burde vi have prioriteret højere end Danevirke.

Selvom det var logik for perlehøns, at Danmark ikke havde militær kapacitet til at vinde krigen, så sprang vi alligevel ud i den. Årsagen var, at vi så os selv som sejrrige vikinger.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvilke vikinger var mest barske – danske eller norske?

- Der har nok været mange, som har vidst, at vi ikke ville vinde krigen, men Danmark var inde i en periode, hvor man overvurderede sig selv. Opdagelsen af vikingetiden skabte en stolt nationalfølelse, og få år tidligere havde man vundet 1. Slesvigske Krig, så der har nok også været en del, der troede på sejr, siger Jens Ole Christensen, som er ph.d. i historie og museumsinspektør på Tøjhusmuseet i København.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Derfor ser vi Paradise Hotel

Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre

Forskere: ’Englefisse’ er ikke farligt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter