Annonce:
Annonce:

Professor til politikere: I 'nødlyver' jo selv konstant

Politikerne lyver. Derfor er det, ifølge en professor i retorik, dobbeltmoralsk, når de forarges over frikendelse med 'nødløgn' som begrundelse

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Annonce:
Følg Videnskab

Moral og politik er to begreber, som ikke altid har nemt ved at være i stue sammen. Og når det gælder sagen om danske embedsmænds såkaldte nødløgn, er det direkte dobbeltmoralsk, når politikere fra stort set alle partier i Folketinget er blevet stødte over frifindelsen af embedsmændene.

Det mener professor i retorik på Københavns Universitet Christian Kock.

- Jeg synes, forargelsen fra politisk side er noget hyklerisk, fordi der givetvis har været mange tilfælde, hvor politikerne selv har talt mod bedre vidende eller har snakket uden om sandheden, siger professoren til Videnskab.dk, hvor du kan læse hele artiklen om nødløgnen

Professoren nævner som eksempel Thule-sagen, hvor det var blevet holdt skjult, at USA havde haft atomvåben på Grønland.

Annonce:

Et andet eksempel er, USA’s transport af fanger i strid med Geneve-konventionen i dansk luftrum. Det tredje eksempel er tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere politisk ordfører for Venstre Inger Støjbjergs benægtelse af, at Anders Fogh Rasmussen var på nippet til at påtage sig en international toppost og dermed forlade statsministerposten.

Læs også hos Videnskab.dk: Test: Bliver du narret af et falsk smil?

- I de sager kunne politikerne godt acceptere, at der findes hensyn som vejer tungere end at sige sandheden, siger professoren spydigt.

Han er ikke i tvivl om, hvis Helle Thorning-Schmidt skjuler, at hun søger en international toppost, så vil det ikke vække den store forargelse i dansk politik.

Læs også hos Videnskab.dk: Politikere er slaver af deres dovne hjerner

Christian Kock har tidligere givet udtryk for, at politikernes mange løgne sandsynligvis skyldes, at politikerne ikke selv mener de lyver. I streng forstand gør de det også sjældent. Men deres kringlede ord-manøvrer er også en form for løgne, mener professoren:

Annonce:

- De lodrette løgne er kun toppen af isbjerget. Politikerne vildleder, manipulerer og taler udenom. Den slags er meget mere gennemgribende end løgne og bidrager til, at politikerne bliver utroværdige, siger Christian Kock.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor roder politikere sig ud i løgne

Dommernes afgørelse efter tjenestemandsforhøret af de pågældende embedsmænd i Justitsministeriet sætter streg under, at der er tale om en løgn. Men at det var en nødløgn.

- Der ligger det i ordet ’nødløgn’, at embedsmændene og dommerne har ment, at der var en tvingende grund, der overtrumfede den sædvanlige regel om, at man ikke lyve, siger professoren.

Ud fra de nævnte eksempler om løgne i dansk politik konstaterer professoren tørt, at det tilsyneladende kun er politikere, der på grund af vigtigere hensyn end sandheden, må tale usandt.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor misbruger politikere deres magt

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: