Annonce:
Annonce:

Utroligt gravfund af 330 fortidsmennesker

En gravplads i Letland har afsløret et af de største gravfund i Nordeuropas historie. På gravpladsen er blandt andet begravet en mand ved siden af sin fireårige søn

Grav 316/317. En mand og en kvinde begravet sammen. Manden (til højre) var pakket ind, da han blev begravet og kan også have været iført en lermaske. Kvinden var dekoreret med rav. Graven var også dybere end de andre og kan have været markeret af en stor sten. (Foto: Liv Nilsson Stutz og Lars Larsson)
Grav 316/317. En mand og en kvinde begravet sammen. Manden (til højre) var pakket ind, da han blev begravet og kan også have været iført en lermaske. Kvinden var dekoreret med rav. Graven var også dybere end de andre og kan have været markeret af en stor sten. (Foto: Liv Nilsson Stutz og Lars Larsson)
Annonce:
Følg Videnskab

På en gravplads i Zvejnieki i Letland fra 7.500 og 2.600 f.Kr. har forskere fundet en række opsigtsvækkende grave, som kan være med til at ændre, hvordan vi ser på gravritualerne fra denne periode.

Se de usædvanligt flotte billeder af en række blotlagte grave, blandt andet med en mand der er begravet sammen med sin fireårige søn, hos Videnskab.dk

Fundene tyder på, at folk bosatte sig tæt på gravpladserne, og at døden var en vigtig del af hverdagen. Båndene til fortiden og hjemstedet kan have været vigtigere end at vise social status.

Hidtil har arkæologerne fundet rester af 330 individer i Zvejnieki, og de anslår, at mindst 400 mennesker kan være blevet begravet her. Det gør Zvejnieki til en af de største gravfund fra mesolitisk tid i Nordeuropa.

Læs også hos Videnskab.dk: Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Annonce:

Det uudforskede område viste sig at indeholde 20 grave med mindst 24 individer. Flere af disse grave var blevet delvist ødelagt under opførelsen af et hus på stedet.

Med en ny metode kan forskerne blandt andet afgøre, om liget blev begravet hurtigt, efter døden indtraf, eller om forrådnelsesprocessen allerede var i gang, da resterne blev lagt i graven.

I rapporten bliver en af gravene, nummer 323/325, beskrevet som værende typisk for gravene ved Zvejnieki. Den indeholdt resterne af en voksen mand og et barn på omkring fire år, som blev begravet for omkring 6.000 år siden. Mandens kranie fandt man ikke, fordi husets mur blev bygget over hans hoved.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæolog-scoop: Opløste organer afslører skeletters sidste dag

Ved at studere de to skeletter konkluderede forskerne, at de højst sandsynligt blev begravet samtidig, lige efter døden indtraf, og at barnet var svøbt i klæde eller skind, som siden er rådnet væk.

Annonce:

Grav 323/325 lader til at have været lagt oven på en ældre grav - grav 330. Den ældre grav krydser den nyere nogenlunde ved bækkenet på den voksne mand. Lige der, hvor gravene mødes, fandt de ingen rester fra grav 330, hvilket tyder på, at knoglerne blev fjernet, da de gravede den nye grav.

At forstyrre ældre grave lader til at have været almindelig praksis ved Zvejnieki i den ældre stenalder.

Læs også hos Videnskab.dk: Unikke sølvfund afslører forsvunden vikingeby

Det fund, som arkæologerne kalder deres mest spektakulære, er grav 316/317. Denne grav rummer to personer, en mand og en kvinde, der er begravet samtidig. Flere ting adskiller denne grav fra de andre.

Unikt er den store mængde genstande fundet i graven. En mængde smykker lavet af rav og ben, to store ringe af rav ved kvindens kranium og en dolk lavet af rådyrben ved mandens højre arm gør det til et af de rigeste fund fra ældre stenalder i Nordeuropa.

Annonce:

Denne grav er også langt dybere end de fleste andre grave. Desuden fandt arkæologerne en sten i jorden over parret. Stenen kan have tjent som en markør. Disse ting kan tyde på, at datidens mennesker ikke ønskede, at denne grav skulle forstyrres - i modsætning til de andre grave.

Læs også hos Videnskab.dk: Unikt fund på vikingegravplads

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: