Annonce:
Annonce:

Forsker: Doughnut-rumskib måske hurtigere end lyset

I Star Trek rejser rumskibene med hastigheder, som overstiger lysets hastighed op til flere gange. Indtil videre har forskerne antaget, at disse warp-rejser var umulige i virkeligheden, men det er måske ved at ændre sig.

Annonce:
Følg Videnskab

Med Star Trek-filmene (samt tv-serierne, romanerne og computerspillene) blev en række teknologier med ét meget populære. Science fiction-fortællingen om besætningen på USS Enterprise kunne både berette om opfindelser såsom teleportere, tricordere og phasere.

En anden teknologi, som på samme tid vandt stærkt indpas, var ideen om at kunne rejse hurtigere end lysets hastighed som rumskibene i Star Trek; den såkaldte ’Warp Speed’.

I 1994 mente en mexicansk forsker faktisk at have bevist, hvordan Warp-rejser kunne lade sig gøre i virkeligheden – men hans beregninger blev efterfølgende skudt ned, da det vidste sig, at det ville kræve usandsynligt store mængder energi at realisere ideen.

Indtil nu har Warp-rejserne altså hørt til i science fiction-verdenen, men det er måske ved at ændre sig, skriver Videnskab.dk.

Annonce:

På en sammenkomst for fysikere ved navn ’100 Year Starship Symposium’ for nylig, kom Warp-rejserne endnu engang på tale. Ved hjælp af små ændringer vil den mexicanske forskers koncept for overlyshastigheds-rejserne måske alligevel kunne lade sig gøre, mener fysikeren Harold White fra NASA's Johnson Space Center, som har foretaget yderligere beregninger på konceptet.

Se video om Harold Whites idé på Videnskab.dk

Den oprindelige ide til et warp-drive omfattede et rumskib formet som en amerikansk fodbold og forbundet til en stor ring, som omslutter fartøjet. Ringens funktion skulle være at få rumtiden til at ændre sig omkring rumskibet. På den måde, lød teorien, skulle der skabes et område med sammenpresset rumtid foran, og udvidet rumtid bagved, rumskibet og gøre det muligt for skibet at flyve hurtigere end lysets hastighed.

Warp-drivet skulle i teorien gøre det muligt for rumskibet, der selv befinder sig i et fladt område af rumtid, at nå op på en hastighed på op mod 10 gange lysets hastighed – også kendt under betegnelsen ’warpspeed 10’.

Læs også på Videnskab.dk: LEGO bygger fremtidens rumskibe

Annonce:

Harold White mener at have løst problemet med de astronomisk store energimængder ved at ændre formen af strukturen i ringen omkring rumskibet, så den bliver rund som en doughnut i stedet for en helt flad ring.

Hvis man samtidig kan oscillere ændringerne i rumtid, vil energibehovet blive yderligere reduceret, mener han. Oscillation er en periodisk variation over tid, som for eksempel et mekanisk pendul eller en gynge, der svinger.

Til space.com oplyser Harold White, at hans nye undersøgelser ændrer warp-teknologi fra science fiction til videnskab, men yderligere undersøgelser og forsøg er påkrævede. Sammen med sine kollegaer er han begyndt at eksperimentere med en miniversion af warp-teknologien i laboratoriet.

- Mine nye beregninger har ændret det fra umuligt til plausibelt, og det er værd at undersøge yderligere, udtaler Harold White.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Derfor vil du ha’ en iPhone 5

Cyborg-kakerlak er fremtidens redningsarbejder

Nazisters buddhistiske figur stammer fra rummet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: