Vil finde liv på Mars

NASA sendte i dag køretøjet Curiosity ud i rummet, med kurs mod Mars. Her skal det lede efter tegn på liv

Det var et spektakulært syn, da raketten med Curiosity som passager blev sendt af sted fra Cape Canaveral i Florida. (Foto: AP)
Det var et spektakulært syn, da raketten med Curiosity som passager blev sendt af sted fra Cape Canaveral i Florida. (Foto: AP)

Efter flere forsinkelser sendte NASA i dag med succes robot-køretøjet Curiosity af sted med retning imod planeten Mars. Her skal den rum-roveren lede efter tegn på primitivt liv.

Curiosity er det største og mest sofistikerede robot-køretøj, NASA hidtil har sendt til Mars. Den er på størrelse med en bil, vejer et ton, har seks hjul og masser af højteknologiske gadgets at gøre godt med.

- Dette er en drømmemaskine for en videnskabsmand med Mars som speciale. Det er den mest duelige videnskabelige opdagelsesrejsende, vi nogensinde har sendt ud.

- Vi er superglade, siger Ashwin Vasaveda, der er viceprojektchef på Nasas Jet Propulsion Laboratory.

Kan astronauter overleve?
Curiositys mission er at finde ud af, om liv på et tidspunkt kan have eksisteret på Mars. Forskerne understreger, at man ikke regner med at finde avancerede livsformer, men spor efter primitivt liv som mikrober.

Et andet mål med Curiosity er at fastslå, om det vil være muligt for astronauter at overleve på Mars.

Når Curiosity er vel fremme, i begyndelsen af august 2012, kan den køre rundt og undersøge Mars i minimum to år, før dens livsgaranti udløber. Men det er muligt, at fartøjet kan blive ved med at fungere i mere end to år, hvis rumforskerne er heldige, skriver LA Times.

Prisen på Curiosity, som betyder nysgerrighed, er på 2,5 milliarder dollar (godt 13,5 milliarder kroner).

1 af 2 Curiosity, der er det største rum-køretøj, Nasa endnu har sendt til Mars, skal udforske planeten i to år. (Foto: AP)
2 af 2 Det var et spektakulært syn, da raketten med Curiosity som passager blev sendt af sted fra Cape Canaveral i Florida. (Foto: AP)