Derfor ser du ansigter i pizzaen

Du har sikkert oplevet at få øje på et ansigt i skyerne eller et andet sted, det ikke burde være. Fænomenet hedder ’pareidolia’, og det kan forklare, at Jesus’ ansigt viser sig i en pizza

(Grafik: Mette Friis-Mikkelsen, Videnskab.dk)
(Grafik: Mette Friis-Mikkelsen, Videnskab.dk)

En ganske almindelig arbejdsdag på et pizzeria i den australske by Brisbane blev pludselig meget interessant. Maree Phelan tog en pizza med tre slags ost ud af ovnen, og pludselig stod hun ansigt til ansigt med selveste Jesus Kristus. Eller, sådan så det i hvert fald ud.

Osten på pizzaen var smeltet på en måde, så selv hardcore ateister måtte medgive, at den lignede Jesus, som han er afbilledet på malerier fra middelalderen og renæssancen.

Se en video med Jesus-pizzaen i den fulde artikel hos Videnskab.dk: Derfor viser Jesus sig i din pizza

Efter alt at dømme lå der dog ikke en guddommelig vilje bag det forunderlige fænomen. Videnskaben har nemlig forklaret, hvorfor vi ser ansigter i skyerne eller får øje på manden i Månen. Svaret skal findes i os selv – i menneskehjernen. Perceptionspsykologien har døbt fænomenet ’pareidolia’.

- Vi er tilsyneladende særligt biologisk gearede til at få øje på særlige strukturer i verden omkring os – især ansigter, siger Johan Trettvik, der forsker i perceptionspsykologi ved Cognitive Psychology Unit, Aalborg Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er nogle ufotogene?

Vores hjerner er særligt indrettet til at få øje på ansigter. Også selvom der faktisk ikke er ansigter i nærheden af os.

- Fra vi er helt små er det vigtigt, at vi kan orientere os i forhold til ansigter for at overleve. Vi har altid været omgivet af ansigter, og de er meget vigtige for vores sociale liv. Derfor er vores hjerner indstillet på at få øje på ansigter, siger Johan Trettvik.

Det er vores biologi, men også den kultur, vi lever i, der får os til at se Jesus-ansigtet i pizzaen, fortæller han:

Læs også hos Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

- Når kvinden i pizzeriaet peger ned og spørger: Kan du se Jesus i pizzaen? Ja, så kan du se ham. Det er lidt mærkeligt, fordi ingen ved, hvordan Jesus faktisk så ud. Hans kendte udseende er noget, man har opfundet efter hans død. Men vi forestiller os, at han var en mand med lettere europæisk udseende og et særligt, lidende eller helligt ansigtsudtryk.

- Eksemplet viser, at pareidolia ikke kun udspringer af menneskets indre biologi, men også af dets omverden.

- Vi er vant til at se Jesus’ ansigt. Faktisk kender vi det så godt, at vi forventer at se det, også selvom det ikke var nogens intention. Vi mennesker har en tendens til at se det, vi forventer at se, siger Johan Trettvik.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dit ansigt er din adgangskode

Bier kan genkende ansigter