Spøgelseshus i Vejle undersøges af forsker

En dansk monsterforsker er i Vejle for at nærstudere, hvordan et stort, iscenesat spøgelseshus fyldt med zombier og klamme insekter skræmmer livet af gæsterne

Verden er i kaos. Lederne af den fascistiske regering har besluttet at samle klodens sparsomme ressourcer – mad og energi – hos dem selv og deres nærmeste. Derfor har de designet en mug-svamp, som udrydder alle andre mennesker ved at forvandle dem til zombier.

Du kan blive vaccineret mod zombie-svampen ved at møde op på et af regeringens hospitaler. Det er i hvert fald, hvad de officielle nyhedskanaler lover.

Scenariet er opfundet af horror-entusiasterne The Ferrymen, som står bag spøgelseshuset 'Dystopia Haunted House', der finder sted i Spinderihallerne i Vejle, og som kan opleves frem til halloween 31. oktober. Besøger du den bloddryppende forlystelse, bliver du ledt igennem et af den fascistiske regerings hospitaler, hvor der i hvert rum er skuespillere, som gør deres bedste for at skræmme dig, skriver Videnskab.dk.

Se video fra det uhyggelige hus på Videnskab.dk

For at skabe de frygteligste gys, har The Ferrymen allieret sig med monster- og uhygge-forsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet.

- Her får jeg bekræftet mine teoretiske antagelser om, hvad der skræmmer mennesker. Lige fra de helt primitive chok-effekter til nogle af de mere sofistikerede greb. For eksempel, at man fastholder folk i det uhyggelige univers ved at gøre dem til hovedpersoner i en historie, siger Mathias Clasen.

Med Dystopia Haunted House forsøger The Ferrymen at indføre en amerikansk halloween-tradition i Danmark. I USA er opstået tradition for, at der i oktober måned åbner spøgelseshuse – såkaldte haunted houses – i nedlagte fabrikker og forladte huse.

Mathias Clasen ser den nye trend som en naturlig konsekvens af, at mennesker, der forsøger at skræmme os for sjov, hele tiden leder efter nye måder at optimere vores indlevelse i gruen.

Læs også hos Videnskab.dk: Se 'verdens grimmeste insekter'

- Der er sket en slags funktionsoptimering inden for de medieprodukter, der bliver lavet for at gøre publikum skidt tilpas. Det kan spores mere end 250 år tilbage i tiden, hvor horror-litteraturen opstod og krævede indlevelse af læseren. Siden gik vi fra litteratur til film, og illusionen blev stærkere.

- I øjeblikket undersøger jeg, hvordan horror-computerspil bliver skræmmende, og det gør de ved at gøre gyset interaktivt. De her spøgelseshuse er et ekstra skridt på vejen. De er det seneste bud på en form for horror, som kræver, at publikum indlever sig. Indlever sig meget, endda, siger Mathias Clasen.

På vandringen gennem de 20 rum i Dystopia Haunted House, bliver man blandt andet udsat for zombier, mørke, højdeskræk, insekter og gale læger. Nogle af effekterne giver et hurtigt chok – som da en zombie i kæder pludselig vælter frem fra en skygge. Den slags effekter resulterer i høje skrig fra husets gæster.

Andre – og i virkeligheden mere uhyggelige – effekter er sværere at høre resultaterne af. Det er de effekter, der skaber ængstelse og skræk.

Hvor chok-effekterne har resulteret i, at nogle besøgende har tisset i bukserne, har ængstelsen og frygten for, hvad der skulle ske på turen, betydet, at folk er kommet grædende ud fra huset.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor er musikken til gyserfilm så skræmmende

Da The Ferrymen skulle planlægge spøgelseshuset, havde de en meget klar fornemmelse for, hvad der ville virke uhyggeligt. Som alle andre mennesker, kendte de til ubehagelige følelser, og hvad der kunne fremkalde dem. Men nogle elementer i forlystelsen blev stivet af med Mathias Clasens forsker-viden.

- Noget af det interessante ved at arbejde med folkene her er, at jeg ikke på noget tidspunkt i detaljer har sagt, hvad de skal gøre, fortæller Mathias Clasen.

- De har fortalt mig, hvad de ville lave, og så har jeg fortalt, hvad der er grund til at tro virker – og hvad der er grund til at tro ikke virker.

- For eksempel ved jeg, at narrativer – altså fortællinger – er utroligt effektive. At skabe en fortælling, som binder de forskellige rum i huset sammen, kan skabe en meget stærkere effekt, end hvis man går fra det ene løsrevne rum til det næste.

- Vi mennesker forstår verden gennem små historier, og vi forstår vores liv som en historie – fortællingen er basal for os, og derfor virker den, siger Mathias Clasen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Overraskende fund: Bakterier i kvinders vagina laver antibiotika

Tre glas mælk om dagen koblet til øget risiko for død

Se smukke mennesker blive til grimme udyr