Annonce:
Annonce:

Tre glas mælk om dagen kan koste dig livet

Pas på med at drikke mælk, lyder det fra forskere bag en ny svensk undersøgelse. Studiet viser, at tre glas mælk eller mere om dagen øger risikoen for at dø markant

(Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto)
(Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto)
Annonce:
Følg Videnskab

Vi har i mange år fået at vide, at mælk er sundt, at det kan sænke risikoen for brud på knoglerne, og at det kan mindske risikoen for hjertesygdom.

Men en ny stor svensk undersøgelse, udgivet i det anerkendte tidsskrift British Medicial Journal, viser, at tre glas mælk eller mere om dagen tværtimod kan øge risikoen for at dø, skriver Videnskab.dk.
Faktisk døde 93 procent flere af de kvindelige deltagere, der drak tre glas mælk eller derover i en periode på 22 år, sammenlignet med kvinder der drak mindre end ét til et halvt glas om dagen. Samtidig havde gruppen, der drak tre glas mælk om dagen, 16 procent større risiko for knoglebrud.

Årsagen kan muligvis være stoffet galaktose, der dannes i tarmen, når vi nedbryder mælkesukker, konkluderer forskerne bag studiet.

Annonce:

- Stoffet øger muligvis betændelse og oxidativ stress [som beskadiger cellerne] i kroppen. Hvis man giver forsøgsdyr stoffet, ældes de og dør tidligere , siger professor Karl Michaelsson fra Uppsala Universitet i en artikel på LiveSciences hjemmeside. Han er hovedforfatter på den store undersøgelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Overraskende fund: Bakterier i kvinders vagina laver antibiotika
Det er en mulig forklaring, da betændelse og oxiderende stress fremskynder aldring af kroppen, mener Kjeld Hermansen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

- Undersøgelsen er meget interessant, og forskernes forklaring på, at den øgede dødelig skyldes galaktose, er også spændende, da den underbygges af flere studier på dyr. Men for at konkludere noget endeligt om årsag og virkning, kræver det såkaldte interventionsstudier med mennesker, hvor man undersøger årsagssammenhængen, siger Kjeld Hermansen efter at have læst forskningsartiklen. Han har selv forsket i effekten af mælkeprodukter på vores sundhed.

Annonce:

Forskerholdet fra Uppsala Universitet og Karolinska Instituttet i Stockholm fulgte 45.339 svenske mænd over en periode på 13 år, samt 61.433 svenske kvinder over en periode på 22 år, hvor deltagerne skulle udfylde spørgeskemaer løbende. Her skulle forsøgspersonerne give oplysninger om deres kostvaner og ryge- og motionsvaner.

Resultaterne viste, at:

Kvinder, der drak tre glas mælk eller mere dagligt, havde hele 93 procent større risiko for at dø i perioden på 22 år.

Mænd, der drak tre glas mælk eller derover, havde til gengæld kun 10 procent større risiko for at dø i løbet af de 13 år. Samtidig havde de ikke større risiko for knoglebrud.

Blod og urinanalyserne viste, at:

Både mænd og kvinder, der drak meget mælk, havde markører for et højere niveau af oxidativ stress.

Mændene havde tegn på forhøjet betændelse i kroppen.

Læs også hos Videnskab.dk Quiz: Test din viden om mælk
Danske Kjeld Hermansen er dog uenig og mener ikke, at der er tilstrækkeligt grundlag for at stoppe med at drikke mælk. Selvom resultaterne i denne undersøgelse er tydelige, så skal det ikke holde os fra at drikke mælk, mener han.

Annonce:

- Det er et stort og flot arbejde, forskerne har lavet, men det er jo en såkaldt observationsundersøgelse, hvor man ser på forbindelser og tendenser, og ikke hvad der er årsag og hvad der er virkning. Man kan kun se et sammenfald af ting. Årsagen til, at man finder en øget risiko for knoglebrud hos kvinderne, kunne være, at de i forvejen havde større risiko for at få  knogleskørhed. Og så drak de meget mælk i håb om at det kunne forebygge det. Det har forskerne bag undersøgelsen ikke taget højde for, siger Kjeld Hermansen.

- Jeg vil ikke stoppe med at drikke mælk, da billedet stadigvæk er broget. Visse andre studier viser en positiv effekt af mælk. Men der er helt klart noget, vi skal have afklaret. Det er også vigtigt at understrege, at såvel den svenske undersøgelse som tidligere undersøgelser viser, at syrnede mælkeprodukter, for eksempel yoghurt og ost, nedsætter risikoen for død og knogleskørhed, siger Kjeld Hermansen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ny bog Mælk ødelægger dit helbred

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Utroligt fantasidyr observeret på havets bund

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: