Annonce:
Annonce:

Derfor varer sex så lang tid

Evolutionært set kunne man fristes til at mene, at det tager unødvendigt lang tid at dyrke sex, men forspillet og efterspillet har også evolutionære fordele

Sexpert-tv: Hold længere i sengen
Annonce:
Følg Videnskab

-- Over artiklen her kan du se sexologen Signe V. Bentzen tale om knaldelængde --

Nogle vil måske mene, at sex varer alt for kort tid, men rent evolutionært er målet med akten jo at reproducere sig selv, og derfor kan det virke ret ineffektivt, at vi bruger tid på forspil, og at det derefter oftest tager adskillige minutter for manden at få udløsning.

Men der er alligevel nogle gode grunde til, at det hele ikke bare bliver overstået med to ryk og en aflevering, forklarer to forskere ifølge Videnskab.dk.

Annonce:

- Fra et evolutionært synspunkt kan kortvarig sex ganske rigtigt virke til at være god sex. Den legendariske amerikanske sexforsker Alfred C. Kinsey, som oprindeligt var uddannet zoolog, omtalte da også for tidlig sædafgang som en 'plusvariant', hvilket indikerede, at det var en evolutionær fordel, fordi det tillod manden at sprede sin sæd hurtigt og effektivt. Men vi mennesker er jo nu en gang mere end biologiske automater, og derfor tager sex længere tid, fortæller Christian Graugaard, der er professor i sexologi ved Sexologisk Forskningscenter, Klinisk Institut, Aalborg Universitet.

Ifølge Trine Bilde, der er professor ved Institut for Bioscience - Genetik, økologi og Evolution ved Aarhus Universitet, er vi nødt til først at definere, hvad vi mener med sex, og hvad vi mener med lang tid.

Så længe varer sex i gennemsnit

Hvis vi blot mener den tid, som det tager at få udløsning, kan det tage så lidt tid som få sekunder.

Når sex generelt tager længere tid, er det således på grund af alt det andet, som kommer uden om selve udløsningen.

Det drejer sig blandt andet om forspillet, efterspillet og alt det ind imellem, der vist mest bare er for sjov. Det kan sammenlagt få hele sexakten til at tage timer.

Annonce:

- Det er som sådan ikke selve udløsningen, som bestemmer, hvor lang tid det tager. Det er alt det uden om. Og det udenom handler evolutionært om at øge chancen for, at hannen rent faktisk også kommer til at befrugte hunnens æg, siger Trine Bilde.

Når det gælder os mennesker spiller nogle helt unikke ting ind i, hvorfor vi dyrker sex, hvordan vi gør det, og hvor lang tid det tager.

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Seksualitetsforskeren Christian Graugaard fortæller, at vi mennesker med vores store hjerner iscenesætter, reflekterer og fortolker alt, vi gør. Vi udfolder vores biologi i komplekse mentale og sociale landskaber, og det er seksualiteten et godt eksempel på.

Annonce:

- Men det er langt fra det eneste. Tænk eksempelvis på et måltid mad. Det er jo viklet ind i sociale ritualer, som ligger langt uden for det biologisk nødvendige. Forestil dig, hvor lang tid en zebra ville overleve på savannen, hvis den brugte lige så lang tid på at spise, som vi gør ved et gennemsnitligt dansk sølvbryllup. På samme måde bruger vi meget længere tid på sex, end det er biologisk nødvendigt, siger Christian Graugaard.

Ifølge Christian Graugaard er vores komplekse hjerner og vores kultur altså medvirkende faktorer til, at vi bliver nødt til at bruge mere end bare et par minutter i sengen med kæresten.

Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?

Aarhus-professoren Trine Bilde er enig i, at kultur har været med til at forme menneskets seksualitet til, hvad den er i dag.

Kombinationen af kultur og evolutionær fordel har ifølge Trine Bilde gjort sex blandt en mand og en kvinde helt unik, hvor blandt andet noget så usædvanligt som fornøjelse spiller en rolle; i hvert fald når vi sammenligner os med de andre dyr.

Fornøjelsen ved sex er dog ikke blot til for fornøjelsens skyld.

Annonce:

- Vores kultur har gjort kvinderne afhængige af manden til at forsørge sig, mens manden er afhængig af kvinden til at tage sig at sit afkom. Derfor giver det mening, at de kun dyrker sex sammen og ikke med nabokonen eller nabomanden. En mand ville jo ikke få nogen evolutionær fordel ud af at forsørge en kvinde, som muligvis havde fået børn med en anden mand. På samme måde skal en kvinde evolutionært set holde på sin mand for at sikre sig, at hendes partner ikke pludselig skal til at forsørge naboens børn også. Nydelsen ved sex kan være med til at skabe et bånd imellem manden og kvinden og medvirker til, at det tager længere tid, fortæller Trine Bilde.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvorfor skal kvinder have orgasme?

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

top-5-se-en-handfuld-vilde-dyre-penisser

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: