Annonce:
Annonce:

Astrofysiker: Kometlanding er allerede en kæmpe succes

Robotten Philae har allerede sendt værdifulde data, der kan være med til at besvare spørgsmål om Jordens tilblivelse

Dette billede sendte robotten Philae kort efter, den var sendt af sted fra rumsonden Rosetta. (Foto: ESA/Rosetta)
Dette billede sendte robotten Philae kort efter, den var sendt af sted fra rumsonden Rosetta. (Foto: ESA/Rosetta)
Annonce:
Følg Videnskab

'Touchdown! My new adress: 67P!'

Sådan skrev 'laboratorie-robotten' Philae i går omkring klokken 17 dansk tid på Twitter, da det lykkedes den lille robot at lande på kometen med det 'mundrette' navn 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Den lille robot Philae, blev sendt af sted fra rumsonden Rosetta, der har brugt ti år på at nærme sig målet. Siden oktober har den fløjet i kredsløb omkring kometen med 55.000 km/t

Jublen ville efterfølgende ingen ende tage blandt verdens rumentusiater, da det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at lande på en komet.

Men allerede kort efter landingen kom de første panderynker, fordi et anker, der skulle være blevet skudt ud, ikke blev det, og derfor lød meldingen, at man ikke var sikker på, at Philae forbliver stabil på kometen.

Historisk nedtælling: Findes der liv på andre planeter? Se grafikken: Sådan foregår kometlandingen

Annonce:

I løbet af natten har der været en tvunget pause, fordi Philae er nødt til at være i kontakt med Rosetta for at kunne sende beskeder fra kometen 67P tilbage til Jorden, der er over en halv milliard kilometer væk. Rosetta er i kredsløb omkring kometen og kan kun periodevis være tæt nok på Philae til at få forbindelse.

Men nu er der atter kontakt, og forskerne er gået i gang med at analysere de data, Philae allerede - via rumsonden Rosetta - har sendt, og på en pressemøde klokken 14 bliver alle forhåbentligt klogere på, hvad der er sket siden i aftes.

Ligegyldigt hvad der sker er missionen dog allerede en kæmpe succes, mener astrofysikeren Tina Ibsen.

- Uanset om Philae ryger af kometens overflade, så har man jo allerede fået nogle meget værdifulde data. Og alene på den baggrund, vil jeg sige, at det er en succes.

- Bare siden i går hvor Philae landede, har vi fået fede data derfra, som vi kan lave god videnskab baseret på, forklarer Tina Ibsen.

Ifølge Twitter står Philae nu stabilt:

Det er dog endnu ikke bekræftet på ESA's hjemmeside.

TV: Historisk komet-landing lykkedes

Annonce:

Den data, man allerede nu har fået indhentet, skal blandt andet være med til at teste astrofysikeres teori om, at vandet på vores planet Jorden ikke er skabt samtidig.

- Vi burde faktisk ikke have noget vand. Jorden ligger så tæt på solen, at teorien er, at der ikke har været noget vand, da Jorden blev dannet.

- Når vi kigger på de andre indre planeter, ser vi, at der for 3,9 milliarder år siden var et bombardement af et eller andet. Hele det indre solsystem blev sønderbombet, og vi mener, at det blev bombet af kometer. Da kometer indeholder rigtig meget vand, så tror vi faktisk, at kometerne blandt andet bombarderede jorden og bragte vandet hertil, siger Tina Ibsen.

TV: Derfor er komet-landing afgørende

Hvis Philae sætter sig fast på kometen og alt går virkelig godt, vil den fungere indtil marts næste år.

- Det er vildt, hvis den bare virker et par måneder. Man ved, det er en risikabel og meget ambitiøst mission, siger astrofysikeren.

Annonce:

Rumsonden Rosette vil dog fortsat kredse om kometen. Det vil den gøre indtil i hvert fald december 2015, hvor missionen er sat til at stoppe.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: