Astro-Andreas: Mit bedste råd til kommende astronauter

Andreas Mogensen har ét godt og meget enkelt råd til at øge chancerne for at blive astronaut

Andreas Mogensen lige efter, han blev halet ud af rumkapslen efter rummissionen sidste år. Han holder et æble i den ene hånd - det er tradition, at astronauter får sådan et som det første, når de er landet på jorden igen. Foto: AP
Andreas Mogensen lige efter, han blev halet ud af rumkapslen efter rummissionen sidste år. Han holder et æble i den ene hånd - det er tradition, at astronauter får sådan et som det første, når de er landet på jorden igen. Foto: AP
Følg Videnskab

Et år efter at Andreas Mogensen som den første dansker blev sendt ud i rummet, har han holdt foredrag på Nationalmuseet, hvor han blandt andet fortalte om sit kommende arbejde. Et job, som betyder, at hele familien flytter til Houston i Texas, fordi Astro-Andreas fremover skal arbejde hos NASA.

Ekstra Bladet mødte ham i anledningen af årsdagen for rumrejsen, og her fortalte han blandt andet om, hvad det aller vigtigste er, hvis man selv vil være astronaut som ham.

Andreas Mogensen har selv vidst lige fra barnsben, at han ville være astronaut. Han har målrettet hele sit liv mod målet: Først som rumfartsingeniør i London og Portugal senere som ph.d.-studerende i styring af rumfartøjer i Texas. Han har taget job, der alle har gjort hans cv endnu mere rustet til at blive astronaut.

Han har således boet i både USA og England, rejst i Venezuela og Peru, arbejdet i Congo og Angola for at øge sine chancer for at blive astronaut.

- Hvis man drømmer om at blive astronaut, er det vigtigt, at man finder et fag, man virkelig brænder for. Det skal helst være inden for de naturvidenskabelige eller tekniske fag. Det vigtigste er, at man vælger noget, der virkelig interesserer en, for succes i livet kræver hårdt arbejde, men hvis man virkelig kan lide det, så er det hårde arbejde ikke så hårdt, som det ellers ville være, siger Andreas Mogensen.

Et år efter rumrejsen: Astro-Andreas mod nye eventyr

Flere missioner i rummet
Andreas Mogensen fik i alt ti dage i rummet, inden han igen kunne sætte fødderne på jordens overflade sidste år.

På nuværende tidspunkt ved Andreas ikke med sikkerhed, om han skal af sted igen.

- Jeg har fået at vide, at ESA's mål er, at vi alle skal have i hvert fald to missioner. Der går nok fire, fem, seks år endnu, men så længe, jeg er sund og rask, tror jeg, chancerne er rigtig gode, siger Andreas Mogensen smilende.

- Men sætter den her stilling hos NASA i USA dig ikke tilbage i forhold til chancerne for at få en mission mere?

- Nej, bestemt ikke. Vi astronauter træner meget i Texas, og nu kommer jeg til at kunne gøre det hele tiden, fordi jeg er derovre, siger astronauten.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Mini-astronauter
Andreas Mogensen har sammen med sin hustru, Cecilie, datteren Emily. Snart kommer der endnu et barn.

- Hvis de en dag kommer og siger, at de også gerne vil være astronauter, så ville jeg bakke dem op. Det er et job med risici, men det er - i hvert fald for mig - verdens bedste job, siger Astro-Andreas.

Han håber, flytningen til USA vil give børnene samme positive oplevelser som dem, han selv fik som barn.

- Vi flyttede rigtig meget, og landegrænser har aldrig været noget, der har stoppet mig. Det har jeg fået mange, mange positive oplevelser ud af, og det håber jeg også, mine børn vil få, siger Andreas Mogensen til Ekstra Bladet.

Der var 9000 ansøgere om de seks astronaut-pladser, som ESA udbød i 2008. Sidst, ESA søgte astronauter, var i 1992.

Astro-Andreas et år efter han blev den første dansker i rummet. (Foto: Jakob Jørgensen)
Astro-Andreas et år efter han blev den første dansker i rummet. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.