Astro-Andreas' mor: Nu kan jeg endelig slappe af

Lisa Bjerregaard har fulgt med fra første parket hos Det Europæiske Rumagentur i Moskva, mens hendes søn Andreas Mogensen svævede ind på Den Internationale Rumstation

Andreas Mogensen blev optaget som en af seks astronauter på uddannelsen i 2010. Det var over 8000 ansøgere om de få poster (Foto: Via Andreas Mogensen)
Andreas Mogensen blev optaget som en af seks astronauter på uddannelsen i 2010. Det var over 8000 ansøgere om de få poster (Foto: Via Andreas Mogensen)
Følg Videnskab

- Det var fantastisk og helt vidunderligt.

Ordene falder promte, da Ekstra Bladet fanger 72-årige Lisa Bjerregaard over telefonen til Moskva fredag eftermiddag. Hun havde lige talt med sin søn Andreas Mogensen over et videoopkald til Den Internationale Rumstation.

Andreas Mogensen er Danmarks første astronaut. Siden onsdag har han og to kolleger været på en kredsløbsrejse om jorden i det lille rumskib Soyuz 45. Målet var Den Internationale Rumstation, ISS, og fredag eftermiddag kunne han og de to andre svæve ind på rumstationen til de seks astronauter, der i forvejen er der oppe.

- Det var så spændende og surrealistisk at se. Det var bare så skønt at se, at han er i sikkerhed inde på ISS. Og så smiler han jo og strålede på videobillederne - det gør Andreas altid, når vi snakker om rummet. Det er helt fantastisk, siger den stolte mor til Ekstra Bladet.

En stolt familie
Lisa Bjerregaard ærger sig en smule over, at hun næsten ikke kunne høre, hvad Andreas Mogensen sagde, da de snakkede sammen, fordi der var meget skrat.

Sådan går astronauter på WC i vægtløs tilstand

- Men heldigvis kan jeg jo høre det igen, og det, jeg hørte, var meget rørende. Og vi skal jo tale sammen igen i weekenden, siger den stolte mor.

Også Andreas Mogensens bror, Niels Mogensen, var med til at tale med astronauten fredag eftermiddag.

- Du skal bare vide, at det var en af de fedeste oplevelser nogensinde at se dig tage af sted i den raket, sagde broderen, Niels Mogensen, og spurgte, hvordan det var, da raketten steg af sted i onsdags.

- Det var en ubeskrivelig følelse, da raktten startede. Selv om vi har vinduer, kan vi ikke se det. Vi hørte bare lyden. Først efter tre minutter kunne vi se ud af vinduet. Det er en underlig følelse at være af sted og ikke kunne se raketten flyve op, svarede Andreas Mogensen med et kæmpe smil på læben fra ISS.

Så farlig er Astro-Andreas' rumrejse

Ville have stillet sig foran raketten
Da Andreas Mogensen som barn fortalte sine forældre, at han gerne ville være astronaut, blev moderen forfærdet.

- Jeg har altid sagt, at jeg ville samle alle mine veninder, og så ville vi stille os i vejen for raketten. Men det gjorde vi selvfølgelig ikke. Det hele er bare så spændende og surrealistisk, og så var det utroligt rørende at se ham nu og tale med ham, siger en glad Lisa Bjerregaard til Ekstra Bladet.

I morgen går turen hjem til København for Lisa Bjerregaard. Herfra skal hun tale med sin søn i weekenden igen, og så skal hun slappe af.

- Han strålede bare, og sådan er han. Når man snakker om rummet, så smiler han – det er Andreas, og nu er jeg helt afslappet og rolig efter at have været helt drænet for energi den her uge. Der er jo sket noget minut for minut, og det hele har været både meget rørende og skræmmende. Men nu smiler han, og det er helt fantastisk, siger den 72-årige mor.

Husk at ringe hjem
Lisa Bjerregaard kunne overbringe en god nyhed om en søster til Andreas Mogensen, da de snakkede sammen fredag.

- Irene er gået i fødsel. Er det ikke fantastisk? Tænk, at det sker samme dag, sagde moderen i telefonen til Andreas.

- Jo, det er helt fantastisk, smilede astronauten og sendte en tommeltot op på skærmen serveret sammen med et stort smil. Han nåede også at nævne sin hustru og datter i opkaldet.

- Også hej til Cecilie og Emily, som følger med hjemme fra Danmark, sagde astronauten.

Andreas mor: Nu husker du at ringe hjem, ikke?

Inden opkaldet mellem dem sluttede nåede moderen at sende en opfordring til sønnen:

- Jeg glæder mig rigtig meget til, du kommer hjem igen. Husk nu at ringe, når du er nede, sagde moderen.

- Ja, ja, det skal jeg nok, svarede Andreas Mogensen grinende.

Skal møde præsidenten
Når Andreas Mogensen 12. september ankommer til jorden igen, er det planlagt, at han og de to andre astronauter skal møde den kasakhstanske præsident. Bagefter skal han gennemgå et gennoptræningsprogram, og så skal han først hjem til Køln og derefter på rundrejse rundt i Danmark.

Så meget tjener Astro-Andreas

- Og så håber jeg da, at han vil overnatte hjemme hos mig her i København, når han er her, siger Lisa Bjerregaard.

- Man er jo bare en mor.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+