Astro-mor: Jeg så det slet ikke

Danmarks sejeste mor Lisa Bjerregaard så slet ikke med, da Astro-Andreas landede igen efter at være den første dansker i rummet

Her lander Andreas Mogensen efter rumrejsen.

De fleste forældre er stolte af deres børn. Men hvor mange danske mødre kan sige, at deres dreng har været en tur i rummet? – svaret er en, navnet er Lisa Bjerregaard.

Lørdag morgen landede Lisa Bjerregaards kløgtige søn Andreas Mogensen sikkert på jorden igen efter 10 dage i rummet, inklusive otte dage på Den Internationale Rumstation.

Men Astro-Andreas’ mor så slet ikke med, da Andreas’ fødder ramte jorden igen.

- Jeg så det faktisk slet ikke. Det var først, da en journalist fra TV2 News viste mig det på sin maskine, at jeg så det. Da journalisten var gået, gik jeg ind på News’ hjemmeside, men der var kun sort skærm, der kom ingen billeder, siger Lisa Bjerregaard.

Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

Andreas ved, hvordan man pakker sin kuffert.
Andreas ved, hvordan man pakker sin kuffert.
 

Til gengæld kunne den eneste kvinde i Danmarkshistorien, som har født en astronaut, glæde sig over, at hendes søn var sikkert tilbage på vores lille klode i det store solsystem.

Værste overstået
Lisa var rolig, mens Andreas befandt sig på rumstationen. Det var mere under opsendelsen og under landingen, at nerverne gjorde opmærksom på sig selv hos Astro-moderen.

-  Det er rigtig dejligt at vide, at han har begge ben på jorden igen. De værste ting er gået godt, så det er bare fantastisk, siger Lisa Bjerregaard.

Her er første pip fra Astro-Andreas

Sønnens succes er ikke gået Danmark ubemærket hen. Og i Lisas boligblok har der også været stor støtte fra naboerne.

- Når jeg har været ude og handle, er der nogle, der har været henne og sige tillykke. Nogle har råbt velkommen hjem. Men det er især de små børn, der har været opmærksomme. Det har været rigtig sødt.

- Journalisterne har også været søde, selvom det har været forfærdeligt med alt den opmærksomhed. Men jeg glæder mig til morgen, hvor det hele holder op igen, siger Astro-moderen, der fik lov til at tale med Andreas ved flere lejligheder.

- Jeg snakkede med ham fra Mission Control i Kasakhstan. Lørdag ringede han pludselig på min mobil. Det var lidt overraskende, fordi jeg troede, det bare var et almindeligt opkald. Søndag havde min svigerdatter og jeg en Skype-samtale med ham. Han viste os jordkloden fra sin computer. Det var meget unikt, siger Lisa Bjerregaard.

'Wow': Se Astro-Andreas’ smukke nordlys-billeder

Andreas Mogensen er som bekendt den første dansker i rummet. Sammen med Gennady Padalka og Aidyn Aimbetov landede de således i deres lille rumkapsel klokken 2.52 dansk tid i Kasakhstan - cirka 200 kilometer fra Baikonur, hvor Andreas Mogensen blev sendt af sted i rummet sidste onsdag, 2. september.

Her lander Andreas Mogensen igen.
Her lander Andreas Mogensen igen.
 

Hjemme hos Lisa Bjerregaard er der blevet fulgt godt og grundigt med, men Lisa har holdt sig fra rumspillefilm og andre rumhistorier.

- Da filmen Gravity kom frem sagde alle, at jeg skulle holde mig fra at se den. Jeg spurgte Andreas, om han havde set den, men han havde slukket efter 10 minutter, da han syntes, at det var alt for urealistisk. Men jeg har ikke set nogle rumfilm, fortæller Lisa Bjerregaard.

Astro-mors astro-hemmelighed
Astro-Andreas’ eventyr gør Lisa Bjerregaard til den eneste dansker, som har født en astronaunt. Heldigvis havde hun overskud til at give sine hemmeligheder videre, hvis andre mødre går og drømmer om at få en lille rumnørd.

- Personen skal være meget målrettet, meget dygtig til matematik og være meget glad for at arbejde hårdt. Jeg har prøvet at tale ham fra at være astronaunt. Hans lillebror arbejder med løver i Afrika  og har et fantastisk liv, men Andreas er lige så glad for sit i rummet.

I nat er rumrejsen slut: Så farlig er landingen

10 turbulente dage er overstået for Danmarks sejeste mor. Nu venter blot et telefonopkald fra den berømte søn. Det er ikke kommet endnu, men det er der ingen odiøs forklaring på.

- Han er jo dreng, så der går nok noget tid, inden han får tid til at ringe til sin mor…


Under den ti dage lange rumrejse fandt Andreas Mogensen tid til at 'ringe hjem' til mor.