Astronauter er landet på Den Internationale Rumstation

Fire astronauter slutter sig til en kollega og kosmonauter, som har været på ISS siden april

Fire astronauter landede natten til fredag dansk tid på Den Internationale Rumstation, ISS. På billedet åbner astronaut Mark Vande Hei stationens luge. 
 Foto: AFP PHOTO/NASA TV/HANDOUT/Ritzau Scanpix
Fire astronauter landede natten til fredag dansk tid på Den Internationale Rumstation, ISS. På billedet åbner astronaut Mark Vande Hei stationens luge. Foto: AFP PHOTO/NASA TV/HANDOUT/Ritzau Scanpix

Fire astronauter er natten til fredag dansk tid landet på Den Internationale Rumstation (ISS). Det bekræfter den amerikanske rumfartsorganisation Nasa.

De fire astronauter er Thomas Marshburn, Raja Chari, Kayla Barron og deres tyske kollega Matthias Maurer, der kommer fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

De lettede tidligt torsdag morgen dansk tid fra Nasas Kennedy Space Center ved Cape Canaveral i Florida, og turen tog ifølge nyhedsbureauet Reuters omkring 21 timer.

På ISS slutter de sig til astronauten Mark Vande Hei og kosmonauterne Oleg Novitskij og Pyotr Dubrov, som har været på rumstationen siden april.

De fire nyankomne astronauter skal bo på ISS i seks måneder.

Den seneste opsendelse var i første omgang planlagt til at finde sted i den sidste weekend i oktober. Dog blev den forsinket flere gange.

Først på grund af vejret, derefter et mindre helbredsproblem hos en fra besætningen, og endeligt skulle et andet hold astronauter først komme tilbage fra ISS.

Det er heller ikke længe siden, at fire astronauter var tilbage på Jorden efter 199 dage i rummet. Det skete i tirsdags, hvor rumkapslen fra SpaceX landede i havet ud Floridas kyst klokken 04.30 dansk tid.

Her var det astronauterne Shane Kimbrough og Megan McArthur, japaneren Akihiko Hoshide og franskmanden Thomas Pesquet, der var tilbage på Jorden efter mere end seks måneder på ISS, hvor de havde gennemført flere rumvandringer for at forbedre stationens elnet.

De fire astronauter, der er landet på ISS, skal blandt andet udføre rumvandringer for at fuldende en opgradering af stationens solpaneler, skriver nyhedsbureauet AFP.

Derudover vil de være til stede i anledning af to missioner for turister - først en i slutning af året og en anden, der efter planen skal opsendes i februar 2022.

De landede desuden i en SpaceX-rumkapsel. SpaceX blev stiftet i 2002 af erhvervsikonet Elon Musk, der også står bag bilmærket Tesla.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.