Astronauternes vilde fotos: Se USA's nationalparker fra rummet

Nationalparker er vigtige for livet på Jorden. Og så er de vanvittigt flotte – også set fra oven! Se med i NASA's billeder af amerikanske nationalparker knipset fra rummet

Foto: NASA
Foto: NASA

Eiffeltårnet er for lille. Taj Mahal forsvinder også. De fleste af menneskets mest imponerende bygningsværker bliver faktisk usynlige, set fra rummet.

Men verdens nationalparker fylder 33.993.594 hektar land, eller hvad der cirka svarer til cirka 115 gange Fyns areal.

Det er en størrelsesorden, der sagtens kan ses fra rummet, og som du nu kan komme til at se fra et nyt perspektiv gennem en række billeder taget for NASA af astronauter om bord på Den Internationale Rumstation, ISS.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se flere af de smukke billeder af de amerikanske nationalparker.

Forsker: stort se alle arter er i tilbagegang
Nationalparkerne er dog ikke bare flotte. Vores natur er truet, og hvis vi skal redde den, spiller nationalparkerne en stor rolle, fortæller professor Jens-Christian Svenning, der forsker i biodiversitet og naturforvaltning på Aarhus Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Universitetskælder gemmer på tusindvis af misfostre

- De er enormt vigtige, hvis du ser på, hvad der truer vores biologiske mangfoldighed. Stort set alle arter, vi kan måle, er i tilbagegang. Og den største trussel er habitattab. Nationalparker er netop områder, man sætter af til, at der er plads til de naturlige habitater, siger Jens-Christian Svenning.

Når arterne er i tilbagegang, og biodiversiteten er truet, spiller nationalparkerne en vigtig rolle. Ved at beskytte de arter, som befinder sig i nationalparkerne, virker de også som en slags gen-bank.

Foto: NASA
Foto: NASA
 

Danmark har ingen rigtige nationalparker
Ifølge den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN skal en nationalpark blandt andet være et stort område, der er sat af til biologiske processer og økosystemer på stor skala.

Læs mere på Videnskab.dk: Nyt jobopslag fra NASA: Hjælp med at beskytte Jorden mod aliens

Men i Danmark er der ingen generelle lovmæssige forpligtelser for naturbeskyttelse ved at kalde et område for en nationalpark.

- I Danmark har man ikke nedlagt generelle krav, der giver naturen prioriteten. Den danske nationalparklovgivning lægger ikke begrænsning på, hvad man må lave. Der er ikke nogen formel ekstra beskyttelse, selvom det bliver kaldt en nationalpark, siger Jens-Christian Svenning.

I 2016 var lidt over 10 procent af Danmarks samlede areal dog registreret som beskyttet under naturbeskyttelsesloven.

Andre artikler på Videnskab.dk

Storslået plan om at kolonisere Mars overser 3 problemer

Vores beskidte luft svæver til Grønland og får bakterier til at mutere

Danskere finder nye beviser for tidligt liv på Jorden