Astronomer gør mulig kæmpe opdagelse

Astronomer mener, at objektet med navnet C/2019 Q4 kommer fra et andet solsystem end vores

Følg Videnskab

Astronomer har sandsynligvis kun for anden gang nogensinde opdaget et objekt med kurs direkte mod vores solsystem, som oprindeligt kommer fra et helt andet stjernesystem. 

Astronomerne er ikke helt sikre endnu, men de har en god fornemmelse af, at objektet med det mundrette navn C/2019 Q4 er fra et andet solsystem - i stedet for at det blot skulle være en sten fra vores eget solsystem. 

Det skriver Business Insider ifølge Videnskab.dk.

Det første objekt fra et andet solsystem, som besøgte vores solsystem, var den cigarformede sten 'Oumuamua - det var i 2017, at forskere verden over stillede skarpt på den.

Dengang blev astronomerne nærmest taget med bukserne nede, da de ikke var opmærksomme på, at 'Oumuamua kom brasende. Det er heldigvis en helt anden historie nu med C/2019 Q4.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Objektet C/2019 Q4 er endnu på vej ind imod Solen. Lige nu befinder den sig 420 millioner kilometer fra Solen, hvilket er tættere end Jupiters bane om Solen, men længere væk end Mars' bane.

Astronomer er i fuld gang med at indsamle data omkring objektets bane, så de forhåbentlig kan regne ud, hvor det mere præcist kommer fra.

- Det er simpelthen så spændende, og vi har i virkeligheden sluppet alle vores igangværende projekter for at kigge på dette, forklarer Olivier Hainaut. Han er astronom ved the European Southers Observatory, og han var også en del af det team, som for et par år siden undersøgte 'Oumuamua.

Hvis det er korrekt, at C/2019 Q4 kommer fra et andet stjernesystem, og at astronomernes forudsigelser holder stik, kommer objektet til at være tættest på Solen i slutningen af december i år, hvor det vil være omkring 300 millioner kilometer fra Solen.

Og forskere skulle derfor have mulighed for at studere det nærmere umiddelbart derefter.

Det vil sige, at astronomerne verden over har mulighed for allerede nu at lægge billet ind på de store, avancerede teleskoper.

Det er for eksempel VLT (Very Large Telescope), som befinder sig i Chile, eller The Gemini telescope i Hawaii. Disse står nemlig ikke bare til rådighed hele tiden, da de er booket til mange forskellige projekter.

Da 'Oumuamua fløj forbi Jorden i 2017, var astronomerne ikke forberedt, og det betød, at de ikke havde haft tid til at klargøre og booke de store teleskoper.

Målet med at forberede sig grundigt og undersøge C/2019 Q4 er at se, hvilken form objektets bane har.

I takt med at flere observationer kommer ind, kan astronomerne ligeledes blive mere sikre på, om objektet rent faktisk kommer fra et andet solsystem. Eller om det blot er en sten, som bevæger sig rundt i vores eget solsystem.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Må man koge vand to gange?

Astronomer opsnapper flere mystiske rum-signaler: Hvor kommer de fra?

Hvor ofte skal man gå i bad?
 

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU