Astronomer opdager mystisk serie af radiosignaler fra fremmed galakse

For første gang har forskere opdaget radiosignaler fra det ydre rum, der ser ud til at gentage sig. Ingen ved, hvordan signalerne opstår.

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Teleskoper opfanger fra tid til anden korte, men kraftige, radiobølger fra det ydre rum. Ingen kan endnu forklare, hvor disse signaler, der er blevet navngivet 'radioglimt' eller på engelsk 'fast radio bursts' (FRB), stammer fra.

Nu har forskere fundet hele 15 radioglimt, som alle udspringer fra det samme sted: FRB 121102, der er beliggende i en dværggalakse cirka 3 milliarder lysår fra Jorden. Det skriver New Scientist ifølge Videnskab.dk:

FRB 121102 er det eneste radioglemt, vi kender til, der gentager sit signal.

Læs mere på Videnskab.dk: Unge tager hjernedoping: Enten lykkes man, ellers er man ingen

 

De 15 radioglimt har en højere frekvens, end man nogensinde har set før, og forskerne har ikke før vidst, at det overhovedet kunne lade sig gøre at finde glimt på hverken højere eller lavere frekvenser.

Det fortæller professor i astrofysik Avi Loeb fra Harvard University til New Scientist, skriver Videnskab.dk.

Avi Loeb er en del af forskergruppen under det såkaldte 'Breakthrough Listen'-initiativ, der - med et budget på 100 millioner dollar - leder efter tegn på liv i rummet.

Læs mere på Videnskab.dk: Quiz: Kan du skelne de falske sundhedsmyndigheder fra de sande?

 

Radioglimtene rejser også spørgsmålet, om der kan være tale om et signal fra intelligent liv.

Og forskerne håber, at opdagelsen både vil gøre det nemmere at opdage glimtene fremover, og at den vil hjælpe til at udelukke nogle af teorierne om, hvor de mystiske radiobølger stammer fra, skriver New Scientist ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Din skildpadde kan give dig diarré

 

Disse planter renser bedst luften i dit hjem

 

Uspiselig del af avocadoen rummer potentiel guldgrube