Annonce:
Annonce:

Atomprøvesprængninger har forurenet verdens grundvand

Store dele af verdens grundvand er forurenet med rester fra atomprøvesprængninger foretaget i 1950’erne, viser stort nyt studie, som advarer om, at fremtidens rene drikkevand er truet.

Foto: Bettmann
Foto: Bettmann
Annonce:
Følg Videnskab

En stor del af verdens grundvand er forurenet. Det viser forskerne bag et nyt studie, som har sporet radioaktiv forurening i mere end halvdelen af de over 6.000 vandbrønde, de har undersøgt rundt om i verden. Det skriver Videnskab.dk.

Forureningen stammer ifølge forskerne fra de atomprøvesprængninger, som fandt sted i USA i 1950’erne, blandt andet i Nevadas ørken og på Marshalløerne.

Opdagelsen punkterer formodningen om, at de meget gamle grundvandsressourcer ligger så dybt under Jorden, at de ikke er i fare for at blive forurenet af, hvad mennesker render rundt og laver på Jordens overflade. Derfor skal vi passe meget bedre på grundvandet, end vi gør i dag, mener en af forskerne bag.

Annonce:

- Det her ’fossile’ grundvand bliver kun udskiftet over meget lange tidshorisonter på flere tusinde år, så hvis det bliver forurenet i dag, kommer der ikke til at være rent drikkevand til fremtidige generationer,-  siger lektor Scott Jasechko fra Department of Geography ved University of Calgary.

Læs mere på Videnskab.dk: Bananer og mælk er radioaktive

Ikke farligt for mennesker
Selvom radioaktivt stof i drikkevandet i sig selv lyder farligt, forekommer det dog ikke i mængder, der er farlige for mennesker. Men ifølge Scott Jasechko er det også blot et symbol på, at de fossile grundvandsressourcer ikke er immune over for det, som vi mennesker forurener Jordens overflade med.

- Muligheden, for at fremtidige generationer kommer til at have rent drikkevand, er truet. Fossilt grundvand er en kæmpe ressource, men den er ikke immun over for den fejlagtige omgang med eksempelvis landbrug og industri, som vi har i dag,-  siger Scott Jasechko.

Indtil videre er forurening af grundvandet dog ikke noget, vi behøver at bekymre os for hjemme i Danmark, fortæller Flemming Larsen, som er direktør for de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og forsker i klodens grundvandsressourcer.

Annonce:

Læs mere på Videnskab.dk: Farlige bakterier fra gylle går direkte i grundvandet

- Vores grundvand på Sjælland og på Fyn er ungt og kun mellem 20 og 100 år gammelt og bliver udskiftet ret hurtigt. I Midtjylland har vi fossilt grundvand, som bliver trukket op fra 250 meters dybde, men danske brøndborere er så dygtige, at de får tætnet boringerne, så der ikke løber overfladevand ned i grundvandet. Som jeg ser det, er det mere en problemstilling, som er relevant i eksempelvis Afrika og Asien, hvor de ikke er så skarpe til det her,-  forklarer Flemming Larsen, som ikke har deltaget i det nye studie.

Svært at rense grundvandet
Scott Jasechkos forskning viser, at fossilt grundvand udgør omkring halvdelen af alt verdens grundvand, og overalt på kloden er mennesker afhængige af at trække vand fra brønde med det fossile vand, som oftest findes mere end 250 meter under Jordens overflade.

Annonce:

For at sikre fremtidens muligheder for blandt andet rent drikkevand er vi også nødt til at sikre grundvandet. Blandt andet anbefaler Jasechko på det kraftigste, at vi holder op med at bruge i overmål af pesticider i landbruget og kemikalier i industrien, som potentielt kan forurene grundvandet.

Læs mere på Videnskab.dk: Atombomber over Japan var skyld i færre kræfttilfælde og misdannelser end frygtet

- Hvis vi ender med at forurene de her grundvandsressourcer så meget, at det kompromittere drikkevandets kvalitet, bliver det meget svært at rense dem igen over tidshorisonter, som er relevante for os mennesker,-  siger Scott Jasechko.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kolde eller varme kontorer virker måske mod fedme og diabetes

Sådan undgår du at dræbe dit barns idrætsglæde

VIDEO: Se seje robotter fra DTU’s robotkonkurrence

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: