August sætter varmerekord på verdensplan

Havtemperaturerne var i august de højeste, der nogensinde er målt, siger amerikanske videnskabsmænd

Den forgangne måned blev den varmeste august nogensinde, målt på gennemsnitlige globale temperaturer til lands og til vands, siger forskere fra den amerikanske regerings Nationale Ocean og Atmosfæriske Administration (NOAA).

Ikke alene sætter august varmerekord som den varmeste august siden målingerne begyndte for 135 år siden, men havtemperaturerne var i august de højeste, der nogensinde er målt siden 1880, siger forskerne.

- Temperaturen i havoverfladen var med et globalt gennemsnit i august 0,78 grader celsius højere end gennemsnittet for det 20. århundrede. Det er den højeste temperatur for nogen måned i målingerne 1880-2015, skriver NOAA.

Havtemperaturerne lå i august 0,04 grader celsius over den hidtidige varmerekord fra juli i år.

Målingerne viser ifølge forskerne en bekymrende global opvarmning, der forstærkes af vejrfænomenet El Niño, der kan øge temperaturerne i nogle af verdenshavene.

- Det var den sjette måned i 2015, som har overgået den månedlige temperaturrekord, skriver NOAA i en ny rapport.

Foruden august er også februar, marts, maj, juni og juli i løbet af året blevet målt som de varmeste nogensinde i forhold til de samme måneder i de seneste 135 år.

Den rekordhøje varme er blevet målt i store dele af Sydamerika og i dele af Afrika, Mellemøsten, Europa og Asien.

En god del af varmerekorden for august tilskrives de stigende temperaturer i verdenshavene.

- I store dele af de syv verdenshave er der målt temperaturer langt over gennemsnittet, mens nogle steder i alle havene oplevede rekordvarme, skriver NOAA i rapporten.