Banebrydende hjerneforskning giver håb om nye behandlingsformer

Forskere har håb om, at man kan udvikle helt nye behandlingsmåder til neurologiske sygdomme, såsom demens og sklerose. Det er takket være en ny banebrydende opdagelse af, at hjernen er direkte forbundet til immunsystemet

Banebrydende hjerneforskning giver håb om nye behandlingsmetoder til folk, der er ramt af demens, sklerose og autisme.  (Arkivfoto)
Banebrydende hjerneforskning giver håb om nye behandlingsmetoder til folk, der er ramt af demens, sklerose og autisme. (Arkivfoto)

Spritny forskning fra USA har givet håb om helt nye typer behandling til folk med blandt andet demens, sklerose og autisme.

Forskere ved University of Virginia School of Medicine i USA har opdaget, at hjernen er forbundet til immunsystemet via hidtil ukendte forbindelser, nærmere bestemt lymfekar. 

Hidtil troede forskerne, at sådanne forbindelser ikke eksisterede, skriver Science Daily. Man mente også, at man nu havde kortlagt menneskekroppen helt, men det passede altså ikke.

- Første gang, de viste mig de grundlæggende resultater, sagde jeg kun en enkelt sætning: 'Så bliver de nødt til at ændre lærebøgerne,' siger Kevin Lee, som står for University of Virginia Department of Neuroscience.

Håb om nye behandlingsformer
Opdagelsen har store konsekvenser for alle neurologiske sygdomme, der påvirkes af immunforsvaret, forklarer forskerne.

Det rejser også en række spørgsmål om, hvordan hjernen fungerer. For eksempel har folk med demens ansamlinger af proteiner i hjernen.

- Vi tror, at de måske ophober sig i hjernen, fordi de ikke bliver flyttet effektivt af disse lymfekar, siger Jonathan Kipnis, som er professor på samme fakultet ved University of Virginia.

Han siger, lymfekarrene ser forskellige ud med alderen, så deres rolle i forældelsesprocessen er et andet emne, der nu skal studeres.

Undersøgelsen blev offentliggjort i denne uge i tidsskriftet 'Nature'.

14 kommentarer
Vis kommentarer