Bange for brystkræft? Spis masser af frugt, og lad være med at drikke dig fuld

Når du er ung bør du spise meget frugt, og når du bliver ældre bør du ikke drikke så meget alkohol. Så er du godt rustet mod at udvikle brystkræft. Det peger to nye studier på.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Du kan roligt lade din teenagedatter gå bananas i frugtskålen. Kvinder, der spiser omkring tre stykker frugt om dagen på dette tidspunkt, har nemlig omkring 25 procent lavere risiko for at udvikle brystkræft senere. Det skriver Videnskab.dk.
Det er amerikanske forskere kommet frem til i et nyt studie, hvor de har fulgt 90.000 sygeplejersker i alderen 25 til 42 år fra 1991 til 2013.

Sygeplejerskerne har alle udfyldt flere spørgeskemaer, som spurgte til deres kost, heriblandt frugtindtaget, fra de tidligere ungdomsår til nu.

Og her fandt forskerne fra Department of Nutrition på Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston, USA, at især vindruer, bananer og æbler sammen med appelsiner og kål var særligt forbundet med en lavere risiko for brystkræft.

'I de fleste tidligere studier har man set på, hvad kvinderne spiste sent i livet, så det her studie adskiller sig, fordi man har spurgt kvinderne, hvad de spiste, mens de var teenagere. De finder, at et højt indtag af frugt i teenageårene hænger sammen med den senere risiko for brystkræft,'
siger Anja Olsen, der er seniorforsker i kost, gener og miljø hos Center for Kræftforskning.

'Det er et fund, jeg godt kan få til at give mening. Meget tyder på, at brystet er særligt følsomt i forhold til kræftfremkaldende faktorer netop i denne periode,' tilføjer hun.

Hun har ikke taget del i det studie der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Medial Journal.

Brysterne kan beskyttes i de unge år

Det kan måske virke mærkeligt, at ens kost i teenageårene kan være afgørende for, om man udvikler brystkræft 60–70 år senere i livet. Men det giver faktisk rigtig god mening.

Læs mere på Videnskab.dk: Amning beskytter mod brystkræft
Ifølge Anja Olsen er brystvævet ikke færdigudviklet, før man føder sit første barn. Og i perioden, fra man som pige begynder at udvikle bryster, og indtil kroppen gør sig klar til at amme det første barn, tyder det på, at brystvævet er særligt følsomt over for faktorer, der kan give anledning til brystkræft senere.

Derfor kan det være fornuftigt at spise rigeligt med frugt og grønt i denne periode, fordi det ifølge det nye studie sænker risikoen for brystkræft.

Kvinderne i studiet fik dog ofte børn i midten af 20'erne, hvilket gør perioden, hvor brystet ikke er færdigudviklet og følsomt kortere, end hvis man får børn i starten af 30'erne. Man er altså bedst beskyttet mod brystkræft, hvis man får børn tidligt.

Læs mere på Videnskab.dk: Bedre behandling af brystkræft på vej
Men kan det ikke være andre faktorer, såsom en overordnet sund livsstil, der gør, at kvinderne, som spiser meget frugt, har lavere risiko for at udvikle brystkræft?

'Problemet med den slags studier, hvor man skal genkalde sig ting, er, at det kan blive sværere at finde sammenhænge, fordi data ofte er meget usikre. Men de har rent faktisk fundet frem til nogle resultater, som giver mening, og det er rigtig interessant, at de finder den her sammenhæng hos især teenagere,' siger Anja Olsen.

Ændret alkoholindtag øger risikoen for brystkræft

Hvis du er langt over teenagealderen og ikke helt kan huske, om du var flittig med frugten dengang, kan du være opmærksom på noget andet.

Forskere fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har i et studie fra perioderne 1993-98 og 1999-2003 undersøgt 22.000 midaldrende kvinder og fundet ud af, at hvis man øger sit alkoholindtag til to genstande om dagen, øger man risikoen for at udvikle brystkræft med 30 procent i forhold til dem med et lavere indtag.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk forsker: Moderate mængder alkohol er stadig sundt
Men samtidig fandt forskerne, at det øgede alkoholindtag gav 22 procent mindre risiko for at få hjertesygdomme.

'Det, man har set før, er, at mængden af alkohol synes at mindske risikoen for at få hjertesygdomme, men øger risikoen for brystkræft. Det nye er, at vi ikke studerer alkoholmængden, men ændringer i alkoholindtaget. Altså ser på dem, der er begyndt at drikke mere, og dem, der drikker det samme over en femårig periode. Og her er det tydeligt, at de, der drikker mere efter de fem år, har en øget risiko for brystkræft og samtidig en lavere risiko for hjertesygdom,' siger Janne S. Tolstrup, der er forskningsleder og professor ved Statens Institut for Folkesundhed og medforfatter på det nye studie.

Læs, hvor mange genstande man egentlig maksimalt bør drikke om ugen, på Videnskab.dk.
 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Højt BMI er ikke længere dødeligt

Evolutionsforskning: Nutidens metoder overgår Darwins vildeste fantasi

Mystisk komet uden hale kan være en af Jordens byggesten

11 kommentarer
Vis kommentarer