Bedre end børn: Krager bestod 'skumfidus-testen'

Så længe de kan se gevinsten for sig, er krager tilsyneladende bedre end børn til at vente på en belønning

Følg Videnskab

Krager har tilsyneladende selvkontrol. 

Det konkluderer i hvert fald forskere i et nyt studie, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Animal Cognition.

I studiet udviste ni krager lige så stor selvkontrol som børn i den såkaldte 'skumfidus-test' – en test, der omhandler belønning og selvkontrol. Det skriver mediet Science Alert ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se børn KÆMPE med sig selv for at bestå skumfidus-testen.

Skumfidus-testen foregår sådan, at et barn bliver ladt alene i et rum med en skumfidus foran sig. Barnet får at vide, at hvis det kan vente i 15 minutter med at spise skumfidusen, får det endnu en skumfidus.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvem er klogest – katte eller hunde?

Forskere har brugt testen siden 1960'erne til at måle børns selvkontrol. En evne, der er meget vigtig, fordi den efter sigende er stærkt forbundet med succes senere i livet.

Den originale skumfidus-test fungerer naturligvis ikke på krager, da de ikke forstår vores sprog. I den nye undersøgelse, som blev foretaget blandt 61 børn og 9 vilde krager, har forskerne på University of Cambridge derfor tilpasset skumfidus-testen.

Under forsøget placerede forskerne to belønninger på en plade, der var halvvejs placeret under en gennemsigtig boks. Den ene belønning (æble) stak ud under den gennemsigtige boks, mens den anden, lækrere belønning (kød) først blev tilgængelig, når pladen blev roteret efter nogen tid.

For børnenes vedkommende var belønningerne skiftet ud med klistermærker, hvor det utilgængelige klistermærke var flottere end det, der var til at få fat i.

Læs mere på Videnskab.dk: Tre psykologiske tricks, som hjælper dig med at spare penge

Forskerne afprøvede to forskellige scenarier under studiet: Et, hvor belønningerne var synlige, og et, hvor de var dækkede til.

Og når kragerne havde udsyn til et godt stykke kød frem for et æble, ventede de på den lækrere belønning og udviste lige så stor selvkontrol som børnene, viser resultaterne. 

Forskerne fandt imidlertid, at kragerne havde væsentlig dårligere selvkontrol end børnene, når maden var dækket til. Her skal forklaringen muligvis findes i, at kragerne var menneskesky og skyndte sig væk fra pladen, når forskerne dækkede maden til. Derfor vidste de reelt ikke, hvad der gemte sig under dækket, og om det var værd at vente på.

Læs mere på Videnskab.dk: Nyopdaget sygdom udløser epilepsi og nedsætter børns IQ

Her var børnene mere nysgerrige.

- Det er muligt, at den kontekst, som testen blev udført i, gjorde, at kragerne blev mentalt overbelastede, fordi de skulle beslutte, om de ville tage en direkte – eller en forsinket belønning – afhængig af kvalitet og kvantitet, såvel som de skulle holde øje med forskeren, skriver en af forskerne i studiet ifølge Videnskab.dk.

Flere studier har tidligere vist, at krager har stor selvkontrol, og forskerne skriver i rapporten, at, hvis man lærte kragerne at følge forskernes ageren, ville de muligvis præstere på samme niveau som børnene – også når de ikke kan se de forskellige snacks.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Det mest berømte psykologistudie nogensinde kan være fup

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind