Bekræftet: Verdens ældste asteroidekrater fundet

Jorden kan have været frossen som en snebold, da asteroiden ramte Jorden, fortæller forskere

Yarrabubba-krateret strækker sig over 70 kilometer og regnes nu for verdens ældste asteroidekrater. Foto: The Conversation
Yarrabubba-krateret strækker sig over 70 kilometer og regnes nu for verdens ældste asteroidekrater. Foto: The Conversation

2,229 milliarder år. Så gammelt er verdens ældste asteroidekrater, der netop er blevet verificeret af en række forskere i et nyt studie.

Det skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Asteroidekrateret er lokaliseret i den vestlige del af Australien, nær et sted kaldet Yarrabubba. 

- Vi har kendt til krateret i omkring 20 år, men der var ingen, der troede, at det var det ældste – ikke indtil nu, forklarer en af forskerne bag studiet, geokemiker Aron Cavosie fra Curtin University i Australien, til Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Asteroidekrateret anslås til at være omtrent 70 kilometer bredt.

Læs mere på Videnskab.dk: 1 milliard år på 1 minut: Se 111 asteroider bombardere Månen

Allerede tilbage i 2003, efter forskerne havde testet flere mineraler fra krateret, viste der sig tegn på en ret unik opdagelse, der nu er blevet bekræftet med det nye studie.

Det var ved at studere krystaller, der er blevet påvirket af asteroidenedslaget, at forskerne kunne anslå kraterets alder.

At spole tiden flere milliarder år tilbage er ikke helt nemt, da det grundlæggende kræver små samlinger af spor af isotoper (forskellige udgaver af det samme grundstof) i krystalstrukturen.

Læs mere på Videnskab.dk: Satellit tager utroligt billede af kæmpe is-krater på Mars

Men heldigvis for forskerne gemte Yarrabubba på en række gode fund.

- Vi ved nu, at Yarrabubba-krateret blev til i slutningen af det, der normalt omtales som den tidlige 'Sneboldjord' (Snowball Earth). En tid, hvor atmosfæren og oceanerne udviklede sig og blev mere iltede, og hvor aflejringer kan repræsentere isforhold på forskellige kontinenter, forklarer en anden af forskerne bag, professor Chris Kirkland fra Curtin University, der forsker i Jorden og planetariske systemer, til Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Ifølge mediet The Conversation er der geologiske beviser på, at Jorden var i en isfase, da Yarrabubba-krateret blev dannet.

Læs mere på Videnskab.dk: NASA er stødt på et problem, der truer stor asteroide-mission

Der er tidligere fundet sten i Sydafrika, der viser, at der var gletsjere i netop denne periode.

Det er imidlertid ikke til at fastslå, hvor stor en del af Jorden, der var dækket af is.

Forskerne har via forskellige simulationer været i stand til at opstille ét scenarie, der viser, at asteroidenedslaget kan have spredt mellem 87- og 5.000 billioner kilo vanddamp i atmosfæren.

Og da vanddamp er en potent drivhusgas, kan det – ifølge dette scenarie – have bidraget til at ændre på klimaet og i sidste ende optø planeten.

Dette er blot et potentielt scenarie, som forskerne lige nu arbejder på. 

Ikke desto mindre er de nye fund er med til at kaste yderligere lys over, hvordan verden har set ud for 2,229 milliarder år siden, skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Coronavirus: Hvad er den nye virus, som kinesere er døde af?

Kæmpe krater opdaget: Meteorit ramte Indlandsisen med kraft som 47 mio. Hiroshima-bomber

 

27 kommentarer
Vis kommentarer