Berømt rumteleskop jagtede aliens: Nu er det slut

Rumteleskopet Kepler skal på pension. Teleskopet har gjort mange planetopdagelser, der kan være lovende steder for liv

Blot fem måneder fra sit 10-års jubilæum slutter eventyret for det amerikanske rumteleskop Kepler, der er opkaldt efter den tyske astronom Johannes Kepler.

Rumteleskopet er nemlig løbet tør for det brændstof, der skal til for at fortsætte det videnskabelige arbejde. Det skriver NASA i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Kepler har på sin mission undersøgt galakser og ledt efter planeter uden for vores solsystem - såkaldte exoplaneter, og ifølge en ansat hos den amerikanske rumfartsorganisation NASA er vi kommet et skridt nærmere at finde liv i rummet.

Læs mere på Videnskab.dk: Stort mysterium i ørkenen endelig løst

Siden 2009, hvor Kepler gik i luften, har den været med til at gøre nogle store opdagelser - blandt andet fundet af 2.600 exoplaneter.

- Som NASA's første planetjagt-mission har Kepler overskredet alle vores forventninger og banet vejen for vores efterforskning og søgen efter livet i og uden for Solsystemet, lyder det fra astrofysiker Thomas Zurbuchen, der er Associate Administrator for videnskabsmissions-direktoratet hos NASA, i en pressemeddelelse.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er kendissers bryster frække?

Den seneste analyse af Keplers opdagelser konkluderer, at 20-50 procent af stjernerne, der er synlige på nattehimlen, sandsynligvis vil have små planeter, der måske kan ligne Jorden og potentielt rummer liv.

Nu skal Keplers kollega TESS overtage nogle af de Keplers opgaver – blandt andet skal der fortsat ledes efter nye planeter.

Læs mere på Videnskab.dk: Han dræbte verdens ældste dyr

Selvom der ikke er mere brændstof, vil det nu pensionerede rumteleskop fortsætte sin rejse rundt om Solen mange år endnu, da den naturligt vil følge det kredsløb, som Jorden også bevæger sig i.

Og den data, Kepler har genereret, vil kunne bruges af forskerne mange år fremover.

Andre artikler på Videnskab.dk

Test dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?

Svaneøgle fra Svalbard er en helt ny art