'Berygtet' folk var misforstået i et halvt århundrede

En amerikansk antropolog gav i 1972 Ik-folket i Afrika et ry som egoistiske og nærige. Men beskrivelsen holder ikke, siger forskere

Ik-folket i Uganda er lige så samarbejdsvillige og generøse som andre mennesker over hele verden, har forskere nu observeret. På billedet deler kvinder fra Ik-stammen et måltid. (Foto: Cathryn Townsend / Rutgers University i New Jersey, USA)
Ik-folket i Uganda er lige så samarbejdsvillige og generøse som andre mennesker over hele verden, har forskere nu observeret. På billedet deler kvinder fra Ik-stammen et måltid. (Foto: Cathryn Townsend / Rutgers University i New Jersey, USA)
Følg Videnskab

En stamme i Uganda har i flere årtier haft ry for at være utrolig egoistiske og nærige mennesker.

Men den antagelse har en række forskere fra Rutgers University i New Jersey i USA nu modbevist, skriver universitetet i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Stammefolket kaldes Ik og er en lille etnisk gruppe, som bor i det nordøstlige hjørne af Uganda nær grænsen til Kenya og Sydsudan.

I 1972 blev Ik-folket omtalt i etnografien ’The Mountain People’ af en fremtrædende antropolog ved navn Colin Turnbull. Udover at han påstod, at Ik-folket var egoistiske og nærige, tilskrev han opførslen, som han var vidne til, en kultur af egoisme.

Bogen blev senere til et teaterstykke samt omtalt i flere medier.

Nu antyder forskere, at omdømmet er fuldstændig ufortjent, skriver Rutgers University ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan ser mennesket ud om en million år?

Ledende forfatter af studiet, Cathryn Townsend, der er tidligere Rutgers-forsker og nu fakultetsmedlem på Baylor University, tilbragte 2016 med Ik-folket og vendte tilbage kort i 2017 og 2018.

Hun fandt, at stammen samarbejdede ganske godt og ikke var mindre generøse end andre samfund, som kæmper med hungersnød. Tværtimod indeholdt deres kultur mange generøse træk.

For eksempel nævner Cathryn Townsend et af Ik-folkets favorit-ordsprog: 'Tomora marang', som betyder: 'Det er godt at dele'.

Samtidig mener Ik-folket, at Jordens ånder straffer dem, der ikke deler, samt belønner de meget generøse.

Læs mere på Videnskab.dk: Vores forfædre havde sex med mystisk menneskeart

Forskerne fra Rutgers University antager, at grunden til, at antropologen Turnbull observerede egoisme blandt Ik-folket, kan være, at han oplevede dem under en hungersnød.

Samtidig fulgte han måske en tendens blandt antropologer til at tilskrive al menneskelig adfærd til kultur.

Derfor ønsker forskerne fremadrettet, at andre forskere tænker flere faktorer ind, som kan være med til at forme adfærd, siger Lee Cronk, seniorforfatter og professor ved Rutgers University i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

- En anden implikation er, at vi ikke længere kan bruge Ik som et eksempel på et samfund, der har omfavnet egoisme. Ik-folket er lige så samarbejdsvillige og generøse som andre mennesker over hele verden. De fortjener ikke det omdømme, de har fået af Turnbulls bog, siger han i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Asteroide bragede ned i Afrika: Se den vilde optagelse her

Hvorfor har mennesket så lidt hår på kroppen?

Had ved første blik: Hvorfor er der folk, man ikke kan fordrage?

 

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.