Blæksprutter tæller bedre end små børn

En lille blæksprutte kan skelne mellem forskellige tal, når det handler om dens livret, rejer. Faktisk er den bedre til at tælle end småbørn.

Følg Videnskab

Allerede fra omkring et-års-alderen kan vi mennesker skelne mellem ting og tal fra et til tre, men nu er vi altså blevet slået.

Farao blæksprutten har nemlig imponeret forskere med sine matematiske evner. Den kan faktisk tælle bedre end os mennesker, skriver discoverymagazine.com ifølge Videnskab.dk.

Blæksprutten Sepia pharaonis kan skelne mellem forskellige tal, når det handler om dens livret, rejer. Det viser et nyt studie fra Taiwan’s National Tsing Hua University.

Læs også på Videnskab.dk: Nååhr! Storøjet, nuttet blæksprutte charmerer forskere

- Vi ved, at blæksprutten har en kompleks hjerne og et sofistikeret centralnervesystem. Blæksprutten leder konstant efter mad, så at have en ide om talmængden er vigtigt for dens overlevelse,  fortæller Chuan-Chin Chiao, der er professor i neurobiologi ved Taiwan’s National Tsing Hua University og medforfatter på det nye studie, ifølge discoverymagazine.com.

For at undersøge blækspruttens evner kom forskerne en glasboks ned i dens bassin. Glasboksen havde to rum, hvor forskerne puttede forskellige mængder af rejer i, mellem en og fem. Imellem de to rum var en skillevæg, som fortsatte ud i bassinet, så blæksprutten blev nødt til at vælge side.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinder er ligeglade med dårlig sex

Blæksprutterne havde nemt ved at vælge side, når der var stor forskel på de to rum. Det tog ikke de i alt 54 testede sprutter langt tid at vælge side, når valget stod mellem en og fem rejer.

Men når antallet af rejer var tættere på hinanden, for eksempel fire og fem, tog det sprutterne længere tid.

Ifølge forskerne skyldtes det, at blæksprutterne rent faktisk talte rejerne i glasboksen frem for bare at skimme, hvor det så ud som om, at der var flest, skriver discoverymagazine.com ifølge ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Hash giver varige skader i hjernen

For at sikre at blæksprutterne ikke bare gik efter det rum, hvor der var mest bevægelse, prøvede forskerne at fylde de to rum med døde rejer. Også her valgte blæksprutterne det højeste antal rejer.

Selvom forsøget stoppede ved fem rejer, mener forskerne dog, at blæksprutterne sagtens ville kunne tælle højere.

Sammenlignet med mennesker kan en et-årig kun lave de samme øvelser med op til tre, skriver discoverymagazine.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan skal du spise før og efter træning

Hvorfor kan man ikke kilde sig selv?

Traditionel arbejdsfordeling i hjemmet giver mere sex

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.