Børn af ældre kvinder er ’sundere, højere og bedre uddannede’

Kvinder er før blevet advaret mod at få børn i en alt for sen alder. Men ny forskning peger på det modsatte

Der er mange fordele forbundet med at blive mor i en sen alder, viser ny britisk undersøgelse. (Foto: Colourbox)
Der er mange fordele forbundet med at blive mor i en sen alder, viser ny britisk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Får du børn i en senere alder end gennemsnittet, er der større sandsynlighed for, at dit afkom bliver både højere, sundere og mere veluddannede end børn født af yngre mødre.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra London School of Economics ifølge Science Daily.

Flere undersøgelser har tidligere peget på, at sene fødsler øger risikoen for eksempelvis Downs Syndrom, Alzheimers og diabetes. Den nye britiske undersøgelse modbeviser dog heller ikke dette, men fremhæver visse fordele ved at blive mor i en sen alder.

Forskerne har set nærmere på data fra en million svenskere født mellem 1960 og 1991, for at belyse forholdet mellem mødres alder ved fødslen og barnets højde, fysiske tilstand, karakterer i skolen og uddannelsesmæssig formåen.

Og det viste sig, at kvinder, som ventede med at få børn helt op til 40-års-alderen, gennemsnitligt set fik børn, der både var højere og præsterede bedre i skolen.

Forskerne sammenlignede for eksempel søskende, som var blevet født af den samme mor med op til tyve års mellemrum. Her kunne det ses, at de børn, som var blevet født, da moren var i starten af 40’erne, i gennemsnit brugte over et år mere end deres yngre søskende på at uddanne sig.

- Fordelene, som forbindes med at være født senere opvejer de individuelle risici ved at være født af en ældre mor. Vi har behov for at udvikle et andet syn på sen fødselsalder, siger Kieron Barclay, en af forskerne bag den nye undersøgelse.

Der er også godt nyt til ældre fædre, som ellers ofte bliver kritiseret for at være for gamle til at spille bold med ungerne eller være i live, når de skal konfirmeres.

3 kommentarer
Vis kommentarer